AMD: Zen’in Geleceği İşleme Teknolojisinde Değil, Mimaride

32
1
1
0
0
AMD CEO’su Lisa Su, firmanın geleceği hakkında açıklamalarda bulundu. Su’ya göre AMD’nin Zen teknolojisi mimariye önem verecek.

AMD’nin Zen 2 mimarisi oldukça başarılı oldu. Bu başarının arkasında ise üç etmen yer alıyor: İşlem teknolojisi, geliştirilmiş çekirdek tasarımı ve AMD’nin yenilikçi çip üretim tekniği. AMD’nin TSMC’nin 7 nm teknolojisi üzerine yaptığı çalışmaların sonucu olarak firmanın ürünleri daha az enerji harcayarak daha yüksek hızlara ulaşıyor ve transistör yoğunluğu da artıyor. Yine de firmanın yeni işlemcilerinde sunduğu tek şey bunlar değil.

Firmanın 2019 3. Çeyrek yatırımcı toplantısında AMD CEO’su Lisa Su, Zen’in geleceğinin devamlı işlem gücü arttırımında olmayacağını söyledi. Su’ya göre firmanın öncelikli performans kalemi, Zen 2 ve sonrasında çekirdek mimarisinde olacak.

amd işlemci

Lisa Su ayrıca firmanın uygun bir zamanda 5 nm teknolojisine geçeceğini söylerken, AMD’nin mimarisinin gelecek ürünler için firmanın en önemli kozu olacağına inandığını belirtti. Temel olarak AMD, işleme teknolojisi ne olursa olsun yeni mimarilere odaklanacak. AMD’nin en büyük rakibi olan Intel ise en son 2016’da Skylake mimarili işlemcileri tanıtmıştı. Bu anlamda iki firma çok farklı düşünüyor. AMD, Intel’i 14 nm teknolojilerle kısıtlayan bu hataya düşmek istemiyor

zen 3 ve zen 4 mimari

AMD’nin Zen 3 ile birlikte mimaride yeni değişiklikler yapmak istediği zaten biliniyor. AMD’den Martin Hilgeman, HPC AI Danışmanlık Konseyi’nin 2019 Birleşik Krallık Konferansı’nda bu konudaki planlarına değinmişti. Konferansta Zen 3/Milan ve Zen 4/Genoa için planlar da açıklanmıştı. 

Yeni işlemciler hakkında siz ne düşünüyorsunuz? Sizce mimari mi yoksa işlem teknolojisi mi daha önemli?

Kaynak : https://www.overclock3d.net/news/cpu_mainboard/zen_s_future_focuses_on_architecture_not_process_tech_says_amd_s_lisa_su/1
32
1
1
0
0
Emoji İle Tepki Ver
32
1
1
0
0