Amerika, En Güçlü Süper Bilgisayar Rekorunu, Yeni Canavarı Summit İle Tekrar Kazandı

20
13
12
5
2
Bir süre öncesine kadar Çin'in sahip olduğu süper bilgisayar rekoru, Amerika Birleşik Devletleri tarafından tekrar kırıldı. Hızlılığıyla birlikte yapay zeka konusunda da oldukça gelişmiş bir süper bilgisayar olan Summit, ülkedeki çeşitli bilimsel araştırmalara yardımcı olacak.

Amerika Birleşik Devletleri Enerji Bakanlığı, dünyanın en güçlü süper bilgisayar rekorunu geçtiğimiz cuma günü tekrar kazandı. 200 petaflop hızında çalışabilen bilgisayar, saniyede 200 katrilyonluk işlem gerçekleştirebiliyor.

Bir önceki rekorun sahibi olan için Çin'in geliştirdiği TaihuLight, saniye 93 petaflop kapasitesine sahipti. Bununla birlikte Amerika'nın Summit isimli süper bilgisayarı, önceden rekor kazanmış Oak Ridge Ulusal Laboratuvarı'da geliştirilen Titan'dan 7 kat daha hızlı. 

İki tenis kortu büyüklüğündeki Summit isimli süper bilgisayar, gücünü 9.000'den fazla 22 çekirdekli IBM Power9 işlemciden ve 27.000'den fazla NVIDIA Tesla V100 GPU'dan alıyor. Sistemi soğutmak içinse cihazın dakikada 4.000 galon su ihtiyacı var. Summit'in dakikada harcadığı enerjiyse 8.100 eve yetiyor.

Summit, Çin'in rekorunu kırmakla birlikte özellikle yapay zeka projeleri için tasarlandı. Bu doğrultuda bu devasa alet; sağlık, fizik ve iklim modelleme araştırmalarına yardım etmek için makine öğrenimi ve derin öğrenmeyi kullanabiliyor. Bilim insanlarının Summit'i kullanmak istediği diğer projelerse altın gibi elementlerin evrende nasıl hareket ettiğini bulmak ve süperiletkenler gibi yeni materyallerin üzerinde çeşitli simülasyonlar yapıp, süpernovaları analiz etmek. 

Kaynak : https://www.engadget.com/2018/06/08/summit-supercomputer-research-ai-oak-ridge/
20
13
12
5
2
Emoji İle Tepki Ver
20
13
12
5
2