Amerikan Ordusu ‘Sentient’ Adlı Yapay Beyin Üretti

22
11
4
4
2
Amerikan istihbarat servisleri ve ABD ordusu, 2010’dan bu yana üzerinde çalıştıkları çok gizli proje kapsamında ‘Sentient’ adlı bir yapay beyin üretti.

ABD’de, geçtiğimiz günlerde gizli bigliler içeren bazı belgeleri yayınladı. Bu belgelere göre Ulusal Keşif Ofisi NRO, Sentient Programı adı altında tamamen entegre bir istihbarat sistemi kurdu. Uydu konumlarını koordine edebilen bu sistem, yakın zamanda ordu operasyonlarında da görev alabilecek. 

abd ordusu

Ordu ve hükümet yetkilileri, doğrudan yapay zekanın yetenekleri ve gelecekteki savaşlarda kullanımı konusundaki sorulara kısa ve kaçamak yanıtlar verdiği için Sentient Programı hakkında çok fazla bir bilgi bulunmuyor. 

yapay zeka

NRO’dan halkla ilişkiler yöneticisi Karen Furgerson, NRO’nun ve istihbarat topluluğunun genel uygulamasının, hassas projelere dair detayları paylaşmamak olduğunu, bunun özellikle de rakip ülkelerin tedbir alabileceği projeler için geçerli olduğunu belirtti. Furgerson’a göre bu durum ABD’nin ve müttefiklerinin zarar görmesine sebep olacak, Birleşik Devletler’in istihbarat avantajına ve ulusal güvenliğine etki edecek. Bu nedenle de Sentient hakkındaki detaylar gizli kalacak ve Fergurson’un söyleyebilecekleri de kısıtlı durumda.

 

Bu kadar gizlilik, Sentient’in insanlar daha varlığını bile bilmeden kullanılabileceği ve hazırlanan algoritmaların gelecekteki askeri mücadelelerde kullanılabileceğine işaret ediyor.

Kaynak : https://futurism.com/the-byte/military-artificial-brain-sentient
22
11
4
4
2
Emoji İle Tepki Ver
22
11
4
4
2