Amiral Gemisi Telefonların İlk ve Son Modelleri (Dede Torun Yan Yana)

86
17
6
6
5
Akıllı telefon üreticileri, birkaç sene öncesine kadar hayal olarak görülen teknolojileri, bugün ceplerimize sığdırmayı başarmış durumda ancak bu cihazların geliştirilmesine temel oluşturan ilk akıllı telefonları da unutmamak gerekiyor. Amiral gemisi olarak adlandırılan telefonların kaç tanesinin ilk modelini hatırlıyorsunuz? Gelin zamanda keyifli bir yolculuğa çıkarak amiral gemisi telefonların ilk ve son hâllerine yakından bakalım.

Akıllı telefonlar, günlük hayatımızın vazgeçilmezi hâline gelmiş durumda. Geçmişteki bilim kurgu filmlerinde görüp şaşırdığımız teknolojileri bugün kullanmamıza imkân veren bu cihazlar, aslında teknolojinin birikme üzerine kurulu gelişiminin doğal bir sonucu.

Apple, Samsung, Huawei, Xiaomi gibi sektör devi firmalar, bugün ürettikleri amiral gemisi cihazlarının başarılarını, geçmişte ürettikleri ilk cihazlara borçlu. Teknolojide çığır açan akıllı telefonları piyasaya süren bu firmaların amiral gemilerinin ilk modelleriyle arasındaki farkları merak ediyorsanız, lafı daha fazla uzatmadan gelin listemize geçiş yapalım.

LG Optimus G (2012) / LG G8 ThinQ (2019)

LG Optimus G vs LG G8 ThinQ

Akıllı telefon sektörünün öncülerinden biri olan LG, G serisiyle bir döneme damga vurmuştu. Firmanın bu seriyi başlattığı ilk cihazı LG Optimus G, 2012 yılında piyasaya sürülmüştü. Güney Koreli teknoloji devi daha sonra Optimum ismini kaldırmış ve G serisiyle yoluna devam etmişti. 2018 yılındaysa G serisine ThinQ ismi eklenmiş ve G serisi 2019'da da yoluna bu isimle devam etmişti. 

LG'nin amiral gemisi serisi olan G serisinin ilk cihazı LG Optimus G, tasarım anlamında bugünkü cihazlardan farklı görünüyordu. Bu farklılığın en temel nedeni de son dönemde üretilen telefonların en/boy oranının küçülmesi. Ayrıca çerçevelerin yok oluşu ve kamera sayısının artışı, tasarımda göze çarpan diğer detaylar olarak öne çıkıyor. 

LG Optimus G ve LG G8 ThinQ'yu teknik anlamda karşılaştırırsak LG Optimus G'de 4,7 inçlik HD+ çözünürlüğünde IPS LCD bir ekran kullanılırken LG G8 ThinQ'da 6,1 inçlik QHD+ çözünürlüğünde OLED bir ekran kullanıldığını söyleyebiliriz. LG Optimus G'deki 13 MP'lik ana kamera, 2019'da yerini 16 MP + 16 MP + 12 MP üçlü kamera kurulumuna bırakmış. Kameralın çözünürlükleri yakın görünse de gelişen lens teknolojisiyle iki cihazın kamera performansı arasında dağlar kadar fark olduğunu da ekleyelim. 2.100 mAh'lik bataryadan 3.500 mAh'lik bataryaya, 2 GB RAM'den 6 GB RAM'e ve Snapdragon S4 Pro'dan Snapdragon 855'e geçişler; dikkat çeken diğer gelişmeler arasında yer alıyor.

Sony Ericsson Xperia X1(2008) / Sony Xperia 10 Plus (2019)

Sony Ericson Xperia X1 vs Sony Xperia 10 Plus

Akıllı telefonların yaygın olmadığı dönemde Sony Ericsson ismiyle akıllı telefonlar üreten Sony, günümüzde Ericsson'dan ayrılarak yoluna tek başına devam ediyor. Xperia serisinin ilk modeli olan Xperia X1'i de Sony Ericsson markasıyla piyasaya süren şirket, günümüzde gelişmiş cihazlar üretse de eski başarılarını arar durumda.

Gelişen tasarım trendlerinin gerisinde kalarak akıllı telefon sektöründe başı çeken firmalardan biri olma şansını yitiren teknoloji devinin ilk Xperia cihazı Xperia X1, tasarım olarak günümüzdeki cihazlardan tamamen farklı bir yapıya sahip. Dâhili fiziksel klavyesiyle o dönemin en havalı cihazlarından olan Xperia X1, günümüzde yerini çok daha ince ve kamera sayısının artırıldığı Xperia 10 Plus'a bırakmış durumda.

Microsoft Windows Mobile 6.1 Professional işletim sistemiyle çalışan Xperia X1 3,15 MP'lik bir ana kameraya sahipken Xperia 10 Plus'ta 12 MP + 8 MP çözünürlüklerinde iki kamera kullanılmış durumda. 1.500 mAh bataryanın 3.000 mAh'e çıkması, Qualcomm MSM7200'ün yerini Snapdragon 636'ya bırakması ise teknik anlamda öne çıkan diğer değişiklikler.

Xiaomi Mi Note Pro (2015) / Xiaomi Mi Note 10 Pro (2019)

Xiaomi Mi Note Pro vs Xiaomi Mi Note 10 Pro

Akıllı telefon pazarında dev firmaların yarışı sürerken bir anda ortaya çıkan Çinli üreticiler, piyasadaki amiral gemilerini alt edecek özelliklerinin yanı sıra uygun fiyatlı cihazlarla kullanıcıların aklını çelmeye başlamışlardı. 2015 yılında Mi Note serisini duyuran Xiaomi, bugün akıllı telefon almak isteyenlerin ilk tercihleri arasında yer alıyor.

Xiaomi Mi Note serisinin ilk cihazı olan Mi Note Pro, tasarım anlamında günümüz telefonlarından çok uzakta yer alan bir cihaz değildi. Elbette bu cihazın çıkış tarihinin yakın geçmişte olması, bu benzerliğin ilk sebebi. Oldukça sade bir tasarıma sahip olan Mi Note Pro'yu tasarım anlamında Xiaomi Mi Note 10 Pro'dan ayıran özelliklerse kamera sayısı, çerçeveler ve kapasitif tuş takımı olarak göze çarpıyor.

5,7 inçlik bir ekrana sahip olan Mi Note Pro'nun bugünkü versiyonunda 6,47 inçlik bir ekran dikkat çekiyor. 13 MP ana kameranın yerini 108 MP + 20 MP + 5 MP + 12 MP çözünürlüklerindeki dörtlü arka kameraya bırakmış olması, bu kısa zamanda teknolojinin ne kadar geliştiğinin de en büyük göstergesi. 4 yılda Snapdragon 810'dan Snapdragon 730G'ye geçiş de öne çıkan bir başka detay.

Huawei Ascend Mate (2013) / Huawei Mate 30 Pro (2019)

Huawei Ascend Mate vs Huawei Mate 30 Pro

Son yıllarda yakaladığı ivmeyle birçok analist tarafından akıllı telefon sektörünün gelecekteki lideri olarak lanse edilen Huawei, ABD'nin yaptırımlarından sonra oldukça zor günler geçiriyor. Bu zorluklar arasında piyasaya sürülen Huawei Mate 30 Pro da firmanın hâlâ ayakta olduğunun en büyük kanıtı.

2013 yılında CES fuarında Ascend Mate isimli bir akıllı telefon tanıtan Huawei, yıllarca devam edecek bir serinin temellerini o dönemde atmıştı. Mate serisinin ilk cihazı olan Huawei Ascend Mate, kamera sayısı ve kalın çerçevelerine rağmen günümüz telefonlarına benzer bir görüntüdeydi.

Huawei Mate 30 Pro'da tasarım alanında yenilikler getiren Çinli üretici, en büyük gelişimi teknik özelliklerde gösterdi. 6,1 inçlik IPS ekranla piyasaya sürülen Huawei Ascend Mate'in koltuğunda bugün 6,53 inçlik devasa ekranıyla Huawei Mate 30 Pro oturuyor. 8 MP'lik ana kameranın yerini 40 MP + 40 MP + 8 MP'lik arka kamera kuruluma bırakması, belki de en büyük değişim olabilir. Huawei K3V2 yonga setinden Huawei Kirin 990 5G'ye geçiş de bir diğer önemli değişiklik olarak göze çarpıyor.

Google Pixel XL (2016) / Google Pixel 4 XL (2019)

Google Pixel XL vs Google Pixel 4 XL

Android'in geliştiricisi olan Google, aslında Nexus serisiyle akıllı telefon pazarında önemli işler başarmıştı ancak seri, bir noktada durduruldu ve akıllı telefonlar, Pixel markası altında çıkmaya başladı. Google, bu hamlesinden sonra son yıllarda diğer akıllı telefon üreticileriyle rekabet edebilecek düzeye gelmiş durumda. 

2016 yılında ilk Pixel ve Pixel XL modelini tanıtan Google, kamera performansıyla tüm dünyayı etkileyen bu cihazları akıllı telefon sektörüne kazandırmıştı. O dönem tek kamerayla çıkan Pixel XL, görüntü anlamında bugünün cihazlarından çok da farklı değildi. Tabii bunda ilk Pixel XL'nin 2016 yılında tanıtılmasının etkisi büyük. Yine de cihazdaki kalın çerçeveler, Pixel XL'nin Pixel 4 XL'ye göre eski bir cihaz olduğunu bariz bir şekilde gösteriyor.

5,5 inçlik bir ekranla piyasaya sürülen Google Pixel XL, bugün yerini 6,3 inçlik ekranıyla dikkat çeken Pixel 4 XL'ye bırakmış durumda. Pixel XL'de kullanılan 12,3 MP'lik kameranın bu süreçte 12,2 MP + 16 MP'lik kamera kurulumuyla yer değiştirmesi, Google'ın da akıllı telefon pazarındaki trendleri yakaladığının bir göstergesi. Ayrıca ilk Pixel XL'de kullanılan Snapdragon 821'in Snapdragon 855'e geliştirilmesi de öne çıkan bir başka değişim.

Samsung Galaxy Note (2011) / Samsung Galaxy Note10 (2019)

Samsung Galaxy Note vs Samsung Galaxy Note10

Akıllı telefon sektörünün en başından beri önde gelen üreticilerinden biri olan Samsung, 2011 yılındaki IFA fuarında Samsung Galaxy Note'u tanıtarak önemi sonlarda anlaşılacak bir adım atmıştı. Güney Koreli teknoloji devi, bugün bu serideki telefonlardan ciddi anlamda gelir elde ediyor.

Galaxy Note serisiyle özel bir müşteri kitlesi yakalamayı hedefleyen Samsung, bu hedefine yıllar içinde ulaşmış ve yenilikler sunmaya devam etmişti. Galaxy Note serisinin ilk cihazı olan Samsung Galaxy Note, kalemiyle adeta rakiplerine meydan okuyordu. Geçen 8 yıl, Galaxy Note serisinde birçok şeyin değişmesine neden oldu. Görselden de görebileceğiniz üzere ilk Galaxy Note ile Samsung Galaxy Note10 arasında ikisinin de telefon olması dışında pek bir benzerlik bulunmuyor.

5,3 inçlik bir ekranla tanıtılan Samsung Galaxy Note'un koltuğunda bugün 6,3 inçlik delikli ekranıyla Samsung Galaxy Note10 oturuyor. Firmanın ilkleri yaşadığı bu cihazda 8 MP'lik tek arka kamera kullanılırken çerçevelerin tamamen yok edildiği Samsung Galaxy Note10'da ise 12 MP + 16 MP + 12 MP çözünürlüklerinde 3 arka kamera yer alıyor. Telefonu bu süreçte baştan aşağıya yenileyen Samsung'un kalemi bile akıllı hale getirdiğini de ekleyelim.

iPhone (2007) / iPhone 11 (2019)

iPhone vs iPhone 11

Günümüzde akıllı telefon sektörünün devlerinden biri olan Apple, geçmişte ürettiği cihazlarla teknolojinin gelişimine de önemli derece katkı sağlamış bir şirket durumunda. iPhone ismindeki akıllı telefon serisi de Apple'ın teknoloji harikası ürünlerinin başında geliyor. 

2007 yılında ABD'de tanıtılan 1. nesil iPhone'lar, teknoloji dünyasında bomba etkisi yaratmıştı. Sahip oldukları özelliklerle adeta başka çağdan gelmiş gibi görünen bu cihazlar, tasarım anlamında o dönem yenilikçi görünse de günümüz telefonlarından oldukça farklı bir tasarıma sahipti.

3,5 inçlik oldukça küçük bir ekranla gelen 1. nesil iPhone, bugün tahtını 6,1 inçlik devasa iPhone 11'e bırakmış durumda. 1. nesil iPhone'da yer alan 2 MP'lik kamera da çıktığı dönem sosyal medyada dalga konusu olan 12 MP + 12 MP'lik ikili arka kamera terfi etti. iPhone 11 Pro'da 3 kamera yer alsa da karşılaştırma temel cihaz üzerinden yapıldığı için iPhone 11 Pro'ya değinmiyoruz. Ayrıca iPhone 11 serisinde kullanılan A13 yonga setinin yetenekleri, teknolojinin ne kadar geliştiğinin bir başka kanıtı olarak öne çıkıyor.

Akıllı telefon piyasasının öne çıkan amiral gemisi serilerinin ilk ve son hâllerini sizlerle paylaştığımız yazımızın sonuna geldik. Haberimiz dışında daha önce hazırladığımız Samsung Galaxy Note serisi ve ilk iPhone vs iPhone X isimli videolarımızı da izleyebilirsiniz. Siz de listemizdeki telefonlardan birini kullandıysanız, telefonlar hakkındaki düşüncelerinizi yorumlar kısmından bizlerle paylaşabilirsiniz. Akıllı telefon sektörünün tarihine ışık tutan benzer içerikleri paylaşmaya önümüzdeki günlerde devam edeceğiz. Kaçırmamak için takipte kalın :) 

86
17
6
6
5
Emoji İle Tepki Ver
86
17
6
6
5