Anadolu'daki Coğrafi Yer İsimlerinde Kullanılan Renk-Yön İlişkisi

1
0
0
0
0
Muhtemelen bu haberi okuduktan sonra size de bir aydınlanma gelecek.

Dört mevsimin de dolu dolu yaşandığı, en bereketli toprakların bulunduğu Anadolu'da coğrafi yapıların isimleri hiç ilginizi çekti mi?

Eğer çekmediyse bu haberimizden sonra siz de ''harbiden ya'' diyebilirsiniz.

Coğrafi yapıların çoğunda kullanılan renk isimleri, aslında o coğrafi yapının yeri, yönü ile de orantılı olarak karşımıza çıkmakta. Şöyle ki; eski zamanlarda bölge halkı yönleri tarif ederken genellikle renk isimlerini kullanırlarmış.

Doğu: Mavi, yeşil
Batı: Beyaz (ak)
Kuzey: Siyah (kara)
Güney: Kızıl (al)
Merkez: Sarı, altın

Bu yön-renk ilişkilerini göz önüne aldığımız zaman dağlardan denizlere, nehirlere ve çöllere kadar pek çok coğrafi yapı, bulunduğu bölge ile eşleşen renkler ile anılmaktaymış (zaten renkler bölgelerin coğrafi yapıları ile de son derece uyumlu olarak karşımıza çıkmakta).

Örneğin; Kuzey'de bulunan Karadeniz, ya da Güney'de bulunan Kızıldeniz gibi. Hatta bu renk-yön olayı sadece coğrafi yerlerde değil, farklı şekillerde de karşımıza çıkabilmekte (yine bir örnek ile; Barı'da bulunan Hunlara ''Ak Hunlar'' denmesi gibi).

Kaynak : https://seyler.eksisozluk.com/anadoluda-cografi-yerler-isimlendirilirken-kullanilan-renkler-ile-yonler-arasindaki-iliski
1
0
0
0
0
Emoji İle Tepki Ver
1
0
0
0
0