Android P'nin, Kullanıcıların Gönlünü Fethedecek Yeni Özelliği: HEIF Zengin Görüntü Formatı

24
2
2
1
0
Arayüz ve özellikleri bakımından oldukça iddialı görünen Android P, teknik anlamda da içerikleri daha zengin hale getirmenin yollarını arıyor.

Android P’nin resmi olarak yayınlanmasına az bir süre kala işletim sisteminin sahip olacağı bazı özelliklerde yavaş yavaş ortaya çıkmaya devam ediyor. Bu özelliklerden bir diğeri ise HDR ve HEIF özellikleriyle beraber geliştirilmiş fotoğraf ve video deneyimi olacak. Şimdi dilerseniz bu ifadelerin ne anlama geldiklerini ve ne gibi farklar içerdiklerini beraber inceleyelim.

Yüksek Verimli Dosya Biçimleri Yani HEIF Dosyaları

HEIF (Yüksek Verimli Dosya Formatı), görüntü dosyalarını özel bir teknik ile sıkıştırarak kalitesini bozmadan işleyebilen farklı bir dosya formatına verilen isimdir. Android P’ye gelmesi beklenen bu yeni özellik, tıpkı .bmp ve .jpg uzantılı dosyalar gibi kendine özel bir uzantıya sahip fakat diğerlerinden biraz daha yüksek boyutlarda. Bunun sebebi elbette sıkıştırma tekniğinden kaynaklanıyor. Hemen hemen her dosya normal koşullarda yalnızca bir defa sıkıştırılabiliyor. Çünkü söz konusu bu algoritma, dosya verileri üzerinde tarama yaparak yinelenen değerleri silme, renk derinliğini azaltma ve benzer renklerin piksellerini aynı renge dönüştürerek çeşitliliği azaltma gibi bazı düzeltmeler kullanarak dosyaların boyutlarını küçültebiliyor.

Bahsi geçen algoritmaya örnek olarak, 50MB boyutundaki bir TIFF dosyasının sıkıştırılma yapılarak 2MB boyutundaki bir .jpg dosyasına dönüştürülebileceğini söyleyebiliriz. Üstelik aradaki bu büyük farka rağmen görüntü kalitesindeki değişme gözle görülemeyecek kadar az oluyor. Bu mucizenin sırrı işte az önce bahsettiğimiz dosya sıkıştırma yönteminde saklı.

Normal bir insan gözü, birbirinden farklı milyonlarca rengi görebiliyor ancak bazı tonların diğerlerinden farklı olduğunu algılayamıyor. Bunu, bazı görüntü panellerinin tüm renkleri işleyememesi ve bunun yerine 16milyonluk renk skalasını 8 milyonluk renk skalasına indirgemesiyle eş değer tutabiliriz. Yani görüntüleyici, birbirinden ayıramadığı renkleri aynı varyasyon ile bir tutarak renk aralığını azaltıyor ve veri miktarını düşürüyor. Bu örnekler elbette akıllı telefonlar için de geçerli. Sizler bu telefonlar ile zengin manzara fotoğrafları çekerken, cihazınız yakaladığı görüntüleri 16bit veya 24bit veri aralığına çekecek, bazı renkleri kırpacak ancak siz bunu ekrana bakınca fark edemeyeceksiniz bile.

Söz konusu olan HEIF teknolojisine gelince. HEIF, JPEG formatlarından farklı olarak bu kırpma işini bir adım öteye taşıyor ve veri kaybını en aza indirerek renk sayısını azaltmadan dosya boyutu küçültebiliyor. Bu yeni teknoloji Apple’ın iOS 11 işletim sisteminde de mevcut fakat insanlar fotoğraflar arasındaki farkı henüz anlayamıyorlar. HEIF dosyalarında saklanabilecek ekstra veriler ise şöyle;

  • Düşük çözünürlüklü küçük fotoğraflar. (Bu sayede galeride bulunan fotoğrafların ufak hallerinin görüntülenebilmesi için ekstradan ufak fotoğraflar üretilmesine gerek kalmıyor. Her fotoğraf kendi küçük ön izlemesini kendi bünyesinde barındırıyor.
  • Seri çekim görüntülerde tek bir dosya içerisinde tüm seri çekimler bir arada kaydedilebiliyor.
  • Fotoğrafların 360 derece, 90, 180 ve 270 derece gibi verileri ofset olarak görüntülenebiliyor.
  • Her görüntünün alfa veya derinlik haritası gibi teknik verileri dosyaların kendi içerisinde saklanıyor.

Android için bu teknolojiden ilk aşamada tamamıyla faydalanılamayacak. Başlangıçta, yüksek verimli görüntü sıkıştırma formatı olan HEIC yöntemini kullanarak görüntüleri sıkıştıracak olan Android, bu teknolojiyi kullanılarak elde edilen tüm fotoğrafların Android P üzerinden görüntülenmesini sağlayacak. Zira akıllı telefonların HEIC dosyası oluşturma yeteneğine sahip olması için bunu destekleyen bir ISP’ye yani Görüntü Sinyali İşlemcisi’ne ihtiyaç duyarlar.

VP9 Video Kodlama Formatı

Google tarafından geliştirilmiş açık ve telifsiz bir video kodlama formatı olan VP9, aslında birçoğumuzun gördüğü ancak ismini bilmediği bir format. Çünkü söz konusu bu formatı, Android ve Chrome için YouTube ve Google Play Filmler gibi veri akışı yüksek olan web siteleri, görüntü kaybını engellemek amacıyla sürekli kıllanıyorlar.

Android P ile beraber, VP9 akışları HDR görüntüler üzerinden doğal olarak desteklenecekler. Sizler belki HDR terimini duymuş olabilirsiniz ancak HDR bir görüntüyü gerçek anlamda HDR olarak görebilmek biraz daha farklı bir şey. Bunu anlayabilmek için HDR bir görüntünün çok büyük bir ekrana yansıtılınca kalitesinin bozulup bozulmamasına odaklanabilirsiniz. Eğer büyük ebatta HDR destekli bir ekranda HDR görüntüyü açarsanız, HD1080p’den HD4K geçmiş gibi ne kadar nasıl fark ettiğini rahatlıkla görebilirsiniz. Zaten HDR videolar Netflix ve Youtube gibi kanallar üzerinden henüz yeterince yaygınlaşmadı.

HDR görüntüleri mobil cihazlarda gerçek kalitesiyle görebilmek için bunu destekleyen ekranlara ihtiyaç duyuluyor. LG V30 ve 6inç’lik P-OLED panele sahip telefonlar, HDR kalitesindeki içerikleri görüntülemek için oldukça ideal ürünler olabilirler.

Kaynak : https://www.androidcentral.com/android-p-features-we-love-hdr-and-heif-support
24
2
2
1
0
Emoji İle Tepki Ver
24
2
2
1
0