Andromeda Galaksisi, Kardeş Galaksimizi Yemiş Olabilir

27
7
4
4
2
Andromeda'nın etrafındaki galaksileri yemiş olabileceği düşünülüyor. Hatta Samanyolu'nun kardeş galaksisinin Andromeda'nın yuttuğu bir galaksinin kalıntısı olabileceği düşünülüyor.

Andromeda galaksisi en yakın galaktik komşumuz ve görünüşe göre karanlık bir geçmişi içerisinde saklıyor. Michigan Üniversitesi'ndeki bilim insanları, Andromeda'nın yaklaşık iki milyar yıl önce bir galaksiyi yuttuğunu ortaya çıkardı. Samanyolu'nun bir kız kardeşi yani gökadası vardı ve Andromeda onu yemiş olabilir. Bilim insanları bir süredir Andromeda gibi büyük bir galaksinin muhtemelen etrafındaki daha küçük galaksileri yuttuğunu düşünüyor. Andromeda'yı çevreleyen yıldızların haloları da buradan geliyor.

Fakat yaşamı boyunca kaç galaksiyi yuttuğunu ve bunların hangi galaksiler olduğu bilinmiyordu.  Ama şimdi, bilgisayar modellerini kullanan araştırmacılar bu haloların (ışık halkası) Andormeda’nın acımasızca yuttuğu diğer küçük galaksilerden kaynaklandığı ortaya çıktı. Nature Astronomy'de yayınlanan makalenin bir yazarı olan Eric Bell, Samanyolu'nun büyük bir kardeşe sahip olduğunu anladıklarında şok olduklarını, bunu daha önce bilmediklerini açıkladı. Samanyolu’nun kız kardeşi olarak ortaya çıkan galaksi ise M32p ve büyüklüğü üçüncü boyutta Samanyolu kadar büyük.

Dahası, bu bilgi ikincil bir gizemi çözebilir: Andromeda'nın küçük bir uydu gökadası var. Ancak M32 ve bilim adamları nereden geldiğini bilmiyorlar. Bu teoriyi kullanarak yoğun, kompakt galaksinin aslında M32p'nin kalıntısı olduğunu tahmin edebilirler. Bell konu ile ilgili: "Eski, eliptik bir galaksinin kompakt bir örneğini görünse de aslında çok sayıda genç yıldız var. Evrendeki en kompakt galaksilerden biri. Onun gibi başka bir galaksi yok." dedi Bu keşif, bilim insanlarının etrafımızdaki evren hakkında daha fazla şey öğrenmelerine yardımcı olmakla kalmıyor, aynı zamanda burada nasıl var olduğumuzu ve galaksilerin nasıl evrimleştiğini gösteriyor. Aynı zamanda Andromeda'nın ne anlama geldiğini de anlatıyor. Büyük ve tehditkar komşumuz, yakın zamanda bizim için gelmeyecek olsa da eninde sonunda bu gerçekleşecek ve en iyi mücadele için hazırlıklı olmamız gerekebilir.

Kaynak : https://www.engadget.com/2018/07/23/andromeda-galaxy-ate-milky-way-sibling-m32/
27
7
4
4
2
Emoji İle Tepki Ver
27
7
4
4
2