Anestezi Aldığımız Sırada Beynimizde Neler Olur?

57
14
7
6
2
Çoğumuzun sosyal medyada yayınlanan videolardan bildiği, eğlenceli anlara sebebiyet veren ancak sağlık için de bir o kadar önemli olan anestezinin beynimizde nelere yol açtığını biliyor musunuz?

Genellikle cerrahi müdahalelerden önce uygulanan, bedenin tümünün veya bir bölgesinin acıya duyarsızlaştırılmasını sağlayan işleme anestezi denir. Ancak bizler bu terimi çoğunlukla sosyal medyadan izlediğimiz videolar ile biliyoruz. Alınan maddenin etkisi ile bilincini kısmi olarak kaybeden insanların tepkileri bizlere komik gelmiş olsa da anestezi beynimizde farklı etkilere yol açıyor.

Anestezinin insan üzerindeki etkisini titizlikle inceleyen bilim insanları, aslında durumun uykuya benzediğini keşfettiler. Turku Üniversitesi ve Güneybatı Finlandiya Hastanesi tarafından ortaklaşa yürütülen çalışmalarda, insan bilinci ile ilgili çeşitli bulgular ortaya çıkarıldı. Anestezi anında bile çalışmaya devam eden beyin, aslına bakılırsa uyku hali ile nerdeyse aynı şekilde çalışmaktaydı.

Araştırma kapsamında anestezi alan gönüllüler, uyku halindeki gibi rüyalar gördü. Sonrasında konuşan gönüllü deney ekibi, gerçekle rüya arasında bir halde olduklarını ve çıkan sesleri hayal benzeri olsa da hatırladıklarını ifade ettiler. Bilinçaltına işlendiği düşünülen sesler, aslında bilincin gitmediğinin ve hala beynin çalışmaya devam ettiğinin bir kanıtı olarak gösteriliyor.

Kaynak : https://interestingengineering.com/human-brain-continues-to-dream-and-process-words-during-anesthesia
57
14
7
6
2
Emoji İle Tepki Ver
57
14
7
6
2