Anestezi Cihazlarının Hacker Saldırılarına Açık Olduğu Anlaşıldı

32
3
2
0
0
Bazı hastanelerde kullanılan anestezi makinelerinin hacklenebildiği ve uzaktan kontrol edilebildiği ortaya çıktı. Bu gelişme, sağlık sektöründe kullanılan teknolojik ekipmanlara olan güveni bir miktar sarsmış durumda.

Siber güvenlik firması CyberMDX, hastanelerin ağına bağlı ve uzaktan kontrol edilebilen anestezi makinelerinin hackerler tarafından hedef alınabileceğini söyledi. Bu hackerlerin saldırıları, anestezistleri uyarması için kurulan alarmları da devre dışı bırakabilir.

Cihazları üreten GE Healthcare ise hastalara “doğrudan risk” oluşturan bir şey olmadığını söyledi. CyberMDX ise bazı modellerin, hastane bilgisayarları tarafından erişime açık olmaları durumunda risk altında olduğunu belirtti. 

Bu cihazların Asya ve ABD’de de kullanıldığının farkında olduklarını söyleyen CyberMDX yöneticisi Elad Luz, risk altındaki modellerin ise GE Aestiva 7100 ve GE Aestiva 7900 olduğunu açıkladı. 

hack

Güvenlik uzmanları genel olarak hastanelerde cihazların özel, güvenli ve mümkünse kapalı ağda tutulmaları gerektiğini savunuyor. Öte yandan üreticilerin de bu konuda azami özen göstermesi gerekiyor. 

Hackerler, bu tür cihazların kontrolünü ele geçirmeleri halinde uygulanacak olan ilaçların miktarlarını, ilaç içindeki karışımların oranlarını değiştirebilirler. Siber güvenlik şu anda hastaneler ile ilgili düzenleme yapan kurumların da en çok ilgilendikleri alanlar arasında bulunuyor. 

Kaynak : https://www.bbc.com/news/technology-48935111
32
3
2
0
0
Emoji İle Tepki Ver
32
3
2
0
0