Ankara'daki Korkutan Patlama Sesinin Sebebi Belli Oldu: Sonik Patlama

110
46
19
12
7
Ankara Valiliği, başkentteki korkutan patlama hakkında bir açıklama gerçekleştirdi. Açıklamaya göre bir TAİ pilotu, test uçuşu sırasında ses hızını aşarak sonik patlamaya neden oldu.

Kısa süre önce başkent Ankara’nın dört bir yanından duyulan bir patlama sesi, Ankara halkının kısa süreli panik yaşamasına neden oldu. Emniyetten alınan bilgilere göre duyulan patlama sesi, bir TAİ pilotunun, test uçuşu sırasında ses duvarını aşarak sonik patlamaya neden olmasından kaynaklandı.

Konu ile ilgili olarak Ankara Valisi Ercan Topaca tarafından yapılan açıklama şu şekilde:

‘’Ankara’da bir patlama olduğu yönündeki ihbarlar üzerine, yapılan incelmede, söz konusu patlama sesinin, F 16 Modernizasyon Projesi kapsamında, TAİ Genel Müdürlüğünde yapılan test uçuşu sırasında meydana geldiği anlaşılmıştır.

Söz konusu test uçuşları yetkili mercilerden izin alınarak yapılmış olup herhangi olumsuzluk bulunmamaktadır. Kamuoyuna saygıyla duyurulur’’

Sonik patlamalar, bir nesne ses hızını aştığı anda gerçekleşmektedir. Buna örnek olarak bir kırbaçın hızlı bir şekilde savrulduğunda çıkan küçük patlama sesi gösterilebilir. Günümüzde bazı uçaklar ses hızını rahatlıkla aşabiliyor ve ses ısı aşıldığında da büyük bir sonik patlama gerçekleşiyor.

Kaynak : http://www.hurriyet.com.tr/gundem/ankarada-korkutan-patlama-sesi-40905782
110
46
19
12
7
Emoji İle Tepki Ver
110
46
19
12
7