Antarktika'ya Kurulacak Olan 'Türkiye Bilimsel Araştırma Üssü'nün Yeri Belirlendi

126
10
5
4
4
Geçtiğimiz senenin başlarından itibaren çalışmalarına başlanan Antarktika projesi kapsamında kıta üzerinde üs kurma planları, 2019'da gerçekleşecek.

İstanbul Teknik Üniversitesi Kutup Araştırmaları Merkezi'nin yürüttüğü ve Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından desteklenen proje kapsamında, geçtiğimiz sene Şubat ayında ilk adım atılmış ve 9 bilim insanından oluşan heyet Antarktika'ya yola çıkmıştı. Ekip 26 Şubat-4 Nisan 2017 tarihleri arasında Antarktika'da pek çok inceleme gerçekleştirmiş ve verileri değerlendirmek için Türkiye'ye dönmüştü.

Antarktika'ya düzenlenen ikinci seferde ise 18 bilim insanı yola çıktı ve 5 gün süren zorlu bir yolculuktan sonra 18 Mart'ta, Antarktika'nın King George adasına ulaştı. Bölgede pek çok kara parçasını gezen ekip, karada ve denizde yer bilimleri, toksikoloji, buzul bilimi, iklim ve fiziki bilimleri kapsayan 9 bilimsel proje dahilinde pek çok çalışma gerçekleştirdi.

King George adası ve civarında 18 bilim insanı bu çalışmaları gerçekleştirirken, 11 kişilik bir başka ekipte kurulacak geçici kamp için neredeyse 5 ton malzeme ile adaya gelerek kamp hazırlıklarını tamamladı. Sonrasında ise çalışmalar sonlanana kadar ekip, King George adasında konakladı. Ancak tüm araştırmalardan sonra 'Türkiye Bilimsel Araştırma Üssü' için Horseshoe Adası'nın en uygun konum olduğu saptandı.

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü, Horseshoe Adası'nın oldukça uygun olduğunun tespit edildiğini ancak net karar için İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) tarafından hazırlanacak fizibilite raporunun değerlendirilmesi gerektiğini belirtti.

Tüm bu çalışmalar, üssün kurulması ve araştırmaların geliştirilmesi için hızla devam ediyor. Antarktika'da kurulacak üssün, Türkiye'yi Antarktika için 'Danışman Ülke' konumuna getirmesi planlanıyor. Antarktika Anlaşması'na dahil olan 53 ülke var ve Türkiye'de o ülkelerden biri. Bu ülkelerin 29'u danışman, 24'ü danışman olmayan, gözlemci ülkeler ve Türkiye şu an için gözlemci ülkeler statüsünde yer alıyor. Ancak 2019'dan sonra bu durumun değişmesi ve ülkemizin de danışman ülke olması umut ediliyor.

126
10
5
4
4
Emoji İle Tepki Ver
126
10
5
4
4