Antarktika'nın En Büyük Buz Dağı, Yok Olmanın Eşiğine Geldi

69
10
4
4
2
2000 yılında Ross Buz Sahanlığından kopan 11.000 kilometrekarelik buz dağı, ekvator bölgesine yaklaşarak geri dönüşü olmayan bir sona yaklaştı.

Günümüzde küresel ısınmanın tehditleri ve yaşattıkları neredeyse haber değeri taşımayacak seviyeye geldi. İnsanoğlu olarak doğanın bize yapmış olduğu uyarılara öyle bir kulak asmış durumdayız ki durumun ciddiyetini kavrayabilmemiz için kimi zaman devasa göstergeler dahi yetmiyor.

Bugün ise beklenen ve senaryo olmaktan çıkan bir durum tam anlamıyla gerçeğe dönüştü. Bir kırılmanın ardından 18 yıldır sürüklenen Antartika’nın en büyük buz dağı B-15, tamamen erimenin eşiğine geldi. NASA tarafından yapılan açıklamaya göre Antarktika’nın devasa kütlesi Ross Buz Sahanlığından kopan devasa parçaya artık veda edebiliriz.

2000 yılından bu yana Güney Amerika’nın kuzeybatısına doğru sürüklenen buz dağı, ekvator bölgesine tehlikeli bir şekilde yaklaştı. Dev parçanın tropik sularla buluşmasına sayılı günler kaldığı düşünülürse hızlı bir erimenin gerçekleşmesi işten bile değil. Bir zamanlar 11 bin kilometrekare boyutunda olan devasa buzul artık küçülmüş olsa da bu denli hızlı bir erime ile ne gibi sorunlara yol açacağı tam olarak kestirilemiyor. Maalesef insanoğlu olarak doğanın sınırlarını zorlamaya tüm hızımızla devam ediyoruz.

Kaynak : https://www.livescience.com/62759-largest-antarctic-iceberg-b15-is-melting.html
69
10
4
4
2
Emoji İle Tepki Ver
69
10
4
4
2