Antik Yunan Şairi Homeros'un Odysseia Destanı’na Ait Yeni Bir Kil Tablet Bulundu

19
2
2
1
1
Yunanistan’da gerçekleştirilen kazılarda, ünlü Antik Yunan destanı Odysseia’nın 13 dizesinin yazılı olduğu bir kil tablet bulundu.

Atina’daki Olympia Tapınağı yakınlarında yapılan kazılarda ortaya çıkarılan Roma Dönemi’ne ait eserler arasında, Antik Yunan destanı Odysseia’ya ait bir parça da var.

Odysseia Destanı’ndan 13 mısranın kazılı olduğu kil tabletin, Yunan Mitolojisine göre İthaka Kralı olan Odysseus’un, kendisine sonuna kadar sadık kalan domuz çobanı Eumaios ile konuşmasını konu eden 14. rapsodiye ait olduğu ifade ediliyor.

Tabletin, Mısır’dan evvel 3. yüzyıla ait olduğu sanılıyor.

Bu tahmin, yapılacak laboratuvar incelemesi neticesinde doğrulanırsa; tablet, Homeros destanlarının şu ana değin ortaya çıkarılan en eski yazılı metni olarak kabul edilecek.

Birkaç parçası keşfedildi

M.Ö. 8. yüzyılda sözlü olarak yayılan ve Antik Yunan şairi Homeros’a atfedilen bu epik şiir, Hristiyanlık döneminde parşömen üzerine yazıldı ve Mısır’da yalnızca birkaç parçası keşfedilebildi.

Odysseia Destanı, meşhur Yunan kahramanı Odysseus’un Troya (Truva) Savaşından ülkesi İthaki’ye dönerken yaşadığı maceraları anlatıyor.

Kaynak : http://www.rotka.org/odysseia-destanina-ait-yeni-bir-kil-tablet-bulundu/
19
2
2
1
1
Emoji İle Tepki Ver
19
2
2
1
1