APİS Model Uydu Yarışması İçin Son Başvuru 15 Aralık

11
4
2
0
0
Aslen bir proje simülasyonu olan APİS Liseler Arası Model Uydu Yarışması, lise öğrencilerine bir model uydu tasarlamaktan görev tamamlama kadar geçen süreci uygulamalı olarak deneyimleme şansı sunacak.

2015 yılında İstanbul Teknik Üniversitesi öğrencileri tarafından ve Uçak Uzay Bilimleri Fakültesi Danışmanı Prof. Dr. Alim Rüstem Aslan’ın da desteği ile kurulan bir proje takımı olan APİS, kurulduğu günden bugüne ülkemizi, ulusal ve uluslararası yarışmalarda temsil etmektedir. İTÜ Uzay Sistemleri Tasarım ve Test Laboratuvarı ile birlikte düzenlenen APİS Liseler Arası Model Uydu Yarışması ise 5 yıllık çalışma neticesinde biriken tecrübeyi ve bilgi birikimini, liseli gençlere aktarmayı hedeflemektedir.

Türkiye’de lise öğrencilerine yönelik olarak düzenlenen ilk model uydu yarışması olan APİS Liseler Arası Model Uydu Yarışması, gözü yükseklerde olan ve bilime meraklı lise öğrencilerine model uydu sisteminin tasarımından görevi tamamlamasına kadar geçen süreçteki  aşamaları deneyimleme şansı veriyor. Yarışmacılara uzay teknolojilerini uygulamalı olarak tanıma fırsatı veren yarışma, ayrıca doğa ve hayvan sevgisi gibi konularda sosyal farkındalık kazandırmayı da amaçlıyor.

İTÜ

“Model uydu” olarak tanımladığımız CanSat’ın (Can sized micro-satellite), gerçek bir uydu değildir ve bir araştırma roketi veya drone ile gerçek uydulara kıyasla daha düşük irtifaya çıkarılır. Ayrıca model uyduların boyutları da daha küçüktür ve ağırlıkları azdır. Model uydular, belli bir mekanik ve elektronik beklentiler içinde tasarlanır. 

Mekanik beklentiler,  taşıyıcının ve görev yükünün pasif ya da aktif bir iniş sistemi ile güvenli şekilde iniş yapması, görev yükünün korunması, boyut ve ağırlık değerlerinin kurallarda belirtilen sınırlar içerisinde tutulması şeklinde karşımıza çıkarken; elektronik beklentiler, hava basıncı, hava sıcaklığı, yükseklik gibi çeşitli verilerin sensörler kullanılarak ölçülmesi, fotoğraf ve video kaydı yapılması, alınan verilerin bir mikroişlemci yardımıyla işlenmesi ve yer istasyonuna düzenli bir şekilde gönderilmesi şeklinde sıralanabilir.

APİS Liseler Arası Model Uydu Yarışması, yarışmacılara bir proje üretme aşamalarının tamamını deneyimleme fırsatı sunan beş aşamadan oluşuyor. Raporlama aşamalarından uydunun atılacağı yarışma gününe kadar geçen süreç, aslında bir proje simülasyonu. Son başvuru tarihinin 15 Aralık 2019 olduğu yarışma hakkında daha fazla bilgi almak için apisarge.itu.edu.tr web sitesini ziyaret edebilirsiniz.

11
4
2
0
0
Emoji İle Tepki Ver
11
4
2
0
0