Apple'ın 18 Bin TL'lik 16 İnç MacBook Pro'su Parçalarına Ayrıldı

20
6
6
4
3
Apple'ın yeni MacBook Pro'su iFixit ekibi tarafından parçalarına ayrıldı. Parçalarına ayrılan MacBook Pro, Apple'ın teknik değişikliklerini gösteriyor fakat ekstra tamir edilebilirlik imkanı sunmuyor.

ABD merkezli teknoloji devi Apple'ın 16 inç boyutundaki yeni MacBook Pro'su, kısa bir süre önce hayatımıza girdi ve hayatımıza girdiği gibi de parçalarına ayrıldı. Yeni teknolojik ürünleri parçalarına ayırarak cihazların içerisinde nasıl bir yapının olduğunu gösteren ve bu cihazların tamir işlemlerinin ne denli kolay olduğunu puanlayan iFixit, MacBook Pro'nun da içini açtı.

iFixit, parçalarına ayırdığı yeni MacBook Pro'nun eski modellere oranla büyük benzerlik gösterdiğini söylüyor. Ancak elbette yaşanan teknolojik gelişmeler, yeni MacBook Pro'ya da doğrudan etki etmiş ve cihazın bazı teknik özellikleri değişmiş durumda. Dilerseniz şimdi, iFixit ekibinin parçalarına ayırdığı MacBook Pro'nun içine daha yakından bakalım.

Apple

Dizüstü bilgisayarlarda hayati önem arz eden iki konu bulunuyor. Bunlardan biri batarya kapasitesiyken ikincisi ise soğutma sistemleri. Dizüstü bilgisayarların masaüstü bilgisayarlardan en büyük farkı, taşınabilir ve kablosuz olarak kullanabiliyor olmaları. Bu da doğrudan pil süresini önemli kılıyor. Çünkü kullanıcılar dizüstü bilgisayarlarını mümkün olan maksimum süre boyunca şarja takmadan kullanmak istiyorlar.

Dizüstü bilgisayarların popüler sorunlarından bir diğer ise ısınma. Bir dizüstü bilgisayarın kasa yapısının fazlasıyla küçük olması, hava girişini ve çıkışını engelliyor. Bunun doğal bir sonucu olarak da dizüstü bilgisayarlar daha çabuk ısınıyor ve bu da cihazların performans kayıpları yaşamalarına neden oluyor.

Apple

Apple'ın 16 inç boyutundaki yeni MacBook Pro'sunda iki adet fan bulunuyor. Bilgisayar, bu fanların içerdeki havayı dışarı atarak soğutuluyor. Bu bağlamda boyutun büyümesi, yeni MacBook Pro'nun avantajına çünkü iFixit ekibi, yeni fanların biraz daha büyük kanatlara sahip olduğunu söylüyor. Ayrıca yine boyutun büyümesine bağlı olarak fan çıkışları da genişletilmiş durumda ve bu da sıcak havanın daha büyük bir alandan dışarı atılmasını sağlıyor.

Apple'ın yeni MacBook Pro'sunda batarya kapasitesi de önceki nesle göre büyümüş durumda. Bu da bataryaların hücre denilen yapılarını biraz daha kalınlaştırmış durumda. Çünkü her hücre eskisine göre 16.2 wh daha güçlü. iFixit ekibi, Apple'ın batarya tasarımı konusunda herhangi bir değişikliğe gitmediğini ifade ediyorlar.

Apple

iFixit ekibinin yeni Apple MacBook Pro'nun tamir edilebilirliği ile ilgili yorumları ise ne yazık ki negatif. Ekip, ürünün tamir işlemlerinin bir hayli zor olduğunu düşünüyor.Çünkü Apple, yeni dizüstü bilgisayarını modüler bir yapıda değil, anakartın üzerine lehimleyerek oluşturmuş. Örneğin bu dizüstü bilgisayarın RAM'leri kesinlikle çıkarılamıyor. Bunun gibi daha pek çok örnek vermek mümkün.

Şirketler son dönemlerde ürünlerini modüler bir hale getirmek için çalışıyorlar ancak Apple, bu konudan uzak kalmayı ve spesifik ürünler üretmeyi tercih ediyor. Aslına bakacak olursak bu durum tüketicileri çok da ilgilendirmiyor fakat iFixit gibi cihazların içini açan bir platform veya teknikerler için büyük bir sorun. Zaten bu durum doğrudan iFixit tarafından verilen puana yansıyor. iFixit'in yeni MacBook Pro için verdiği tamir edilebilirlik puanı 10 üzerinden 1.

Kaynak : https://www.engadget.com/2019/11/18/macbook-pro-16-2019-teardown/
20
6
6
4
3
Emoji İle Tepki Ver
20
6
6
4
3