Apple, Akıllı Telefonun Tanımını Değiştirecek Yapay Zeka Yeniliklerini Tanıttı!

34
4
2
1
0
Yıllık geliştiriciler konferansı WWDC 18’de yeni iPad ve MacBook modelleri tanıtmayan Apple, bir yazılım firmasına yakışır şekilde yeni sistemlerini tanıtmaya devam ediyor. Şimdi de sahnede, yapay zeka desteği arşa ulaşan Siri ile son derece kişiselleştirilmiş cihazlar var.

Bu hafta başında mobil işletim sisteminin yeni sürümü iOS 12’yi tanıtan Apple, 2018’de önceki yıllara göre farklı olarak yazılım ürünleriyle ön plana çıkmak istiyor. Mobil cihazlarda yapay zekaların rekabetine girdiğimiz şu günlerde, Google’ın bir insanı kandırabilen Duplex sistemine karşı Apple’dan adım bekleniyordu. Beklenen oldu ve Apple, Google kadar etik tartışmalara alet olmamak adına “kişiselleştirilmiş cihazlar” mottosuyla yeni Siri teknolojilerini tanıttı. 

Aslında Apple, bu sistemlerini “yeni bir yapay zeka telefonu” başlığıyla sundu, ancak odak nokta kişisel deneyimleri maksimuma çıkartmak vardı. Örneğin iPhone cihazınız artık, nerede olduğunuza, ne yaptığınıza, neyi bilmek istediğinize göre size ihtiyacınız olanı sunacak. 

Asıl konu bu yeniliklerin yapay zekanın istilacı olarak damgalanmasına neden olabilecekleri. Nitekim son dönemde tanıtılan teknolojilerin ürkütücülüğü söz konusu olduğunda cihazların “ bize beklediğimizi verme” görevleri bir maske olabilir. Yapay zeka sistemleri hakkında ayrı bir başlık altında Apple ya da Google ayrımı yapmadan bunlara değineceğiz. 

Peki yeni bir yapay zeka sistemi sunacak olan Siri, kullanıcılara hangi önerilerde bulunuyor?

  • Doğum günün için kardeşini ara.
  • Toplantıya geç kaldın, birine mesajla bunu bildir.
  • Spor salonundasın, egzersiz için ayarladığın müzik listesini oynatabilirsin
  • Film izliyorsun, telefonu “rahatsız etmeyin” moduna alabilirsin.

Sanırım olayı kaptınız…

Bu önerilerin hepsi, eğer bir Apple Watch kullanıyorsanız, saatin ekranında da çıkabiliyor. Apple bu hizmetin uzantılarını zaman içinde geliştireceğini söylüyor. 

Apple'ın asıl bombası: Siri Shortcuts

Aslında Siri’nin bu kadar gelişmesi, iOS 12 için şimdilik yeterli olurdu, ancak Apple işleri daha da öteye taşıdı. Firma, Siri Shortcuts adında bir uygulama gösterdi. Bu uygulama,  tek bir dokunuşla Siri için bazı kişisel kısa yollar eklemeye yarıyor. Sonrasında bu kısa yollara ulaşmak için Siri’ye seslenebiliyorsunuz. Hoş ve kullanışlı olduğu kadar, kişiselleştirilmiş deneyimi arttırıyor. 
Shortcuts’ın hizmetlerine bir örnek verecek olursak, mesela “Hey Siri, ben eve gidiyorum” dediğinizde cihaz otomatik olarak Apple Maps üzerinden trafik durumunu gösteriyor. Ayrıca evinizdeki akıllı cihazların yaygınlığına bağlı olarak sizin için evinizi hazırlıyor. Bir duş alacaksanız suyu ısıtıyor, evi serinletiyor, ev arkadaşlarınıza bildirim gönderebiliyor, en sevdiğiniz müzikleri dinlemeniz için evinizde çalmaya başlıyor. Korkunç ve muhteşem.

Apple, Siri Shortcuts’ı geliştiricilere de açarak, zamanla bu hizmetler için çok daha fazla uygulamayı görmemizi sağlayacak. Ayrıca artık kullanıcılar, Siri’yi ayarlardan devre dışı bıraksalar bile, tamamen ondan kurtulmaları zorlaşıyor. Bunun en büyük nedeni Siri destekli uygulamaların sayısının artacak olması. Artık bir iPhone alıp Siri’yi devre dışı bıraktığınızda telefonun çok da anlamı kalmayacağı döneme giriyoruz.  

Siri aynı zamanda kullanıcıların sabah kalktıkları saatler gibi rutinlerini öğreniyor. Hatta her sabah kahve aldığınız dükkana sizin uyandığınızı bildirip, gittiğinizde kahvenizin hazır olmasını sağlayacak. Geliştiriciler, uygulamalarına Siri Shortcuts desteği sunarak daha geniş çapta hizmet verilmesini kolaylaştıracak. 

Siri Shortcuts nasıl çalışacak?

Sık sık kullandığınız uygulamalarınızda, çeşitli yerlerde çıkacak “Kısayol Ekle” butonu bütün sürecin ilk adımı. Örneğin bir uygulama aracılığıyla seyahat planları yaptınız, bu planları da ilgili butonu kullanarak Siri’ye eklediniz. Bundan sonra Siri’ye “Seyehat planlarım” dediğinizde sizin eklediğiniz şeyleri aktarmaya başlayacak. 

Diğer taraftan evinizde kahve içmek isterseniz, “kahve makinesini aç” gibi robotik komutlar vermek istemeyebilirsiniz. Bunun yerine “kahve saatim geldi” sözünü, Siri’nin kahve cihazınızı uzaktan başlatması için kısayol olarak ekleyebilirsiniz. Geliştiricilerin yazdıkları önerilen ifadeleri, kullanıcılar olarak değiştirebilmek, gerçekten de cihazların fazlasıyla kişisel olmalarını sağlıyor.

 

Apple Store’da Siri’ye bağlanabilecek 2 milyondan fazla uygulamanın olduğunu düşününce, kısayollarla neler yapabileceğinizi hayal etmek güçleşiyor. O kadar çok seçenek var ki, yapay zeka sistemlerinin artık hayatımızın bir parçası olacaklarını kabul etmek gerekiyor.

Siri’nin sunacağı ve yazının başında bahsettiğimiz önerilerin yeni nesil bildirimler olduğunu düşününce, üzerine Shortcuts özelliğini de ekleyince Apple’ın gerçekten de çok emek verdiğini görebiliyoruz. Zaten bu emeğin karşılığını fazlasıyla alıyor. 

Apple’ın yeni nesil yapay zeka sistemleri ve Siri yenilikleri hakkında yorumlar kısmında tartışalım dostlar, takipte kalın :)

Kaynak : https://techcrunch.com/2018/06/07/apple-introduces-the-a-i-phone/
34
4
2
1
0
Emoji İle Tepki Ver
34
4
2
1
0