Apple Card'ın Başı 'Cinsiyetçilik' Suçlamalarıyla Dertte

27
9
5
3
3
Apple'ın son dönemdeki en büyük atılımlarından biri olan Apple Card, piyasaya sürüldüğü günden beri birçok kişinin eline geçti. Apple Card'ın başvuru sürecinde yaşananlarsa şirketin başını derde sokabilir. İddialara göre Apple'ın kart hizmeti için iş birliği yaptığı Goldman Sachs bankası, kadınların yaptığı başvurularda bazı kısıtlamalar uyguluyor. İddia, yetkili makamlarca soruşturulmaya başlandı.

Netflix'e rakip olarak kendi yayın platformu Apple TV+'ı, oyun servislerine rakip olarak Apple Arcade'i duyuran Apple, ticari anlamda bir girişim daha yaparak Apple Card'ı tanıtmıştı Geçtiğimiz günlerde resmi olarak dağıtımına başlanan kart, yurt dışında şimdiden birçok kullanıcının favori kartı hâline gelmiş durumda ancak Apple Card için ortak çalışılan Goldman Sachs bankası hakkında ortaya atılan iddialar, Apple Card girişimini bir anda yerle bir edebilir. 

Geçtiğimiz günlerde bir çift, Apple Card için Goldman Sachs'a başvurduklarını; aynı evi ve aynı hesabı paylaşmalarına rağmen adama eşinden daha fazla kart limiti verildiğini açıklamıştı. Konu, sosyal medyada viral olarak yayılmış ve Goldman Sachs'ın yanında Apple da cinsiyetçilik suçlamalarıyla karşı karşıya kalmıştı. İddiaları değerlendirmeye alan New York eyaletindeki yetkililer, Goldman Sachs'a soruşturma açıldığını duyurdular.

Apple Card'ı dağıtan banka olan Goldman Sachs, soruşturma altına alındı:

Goldman Sachs

New York Finansal Hizmetler Departmanı'ndan bir sözcü, konu hakkında Bloomberg'e verdiği röportajda "Bakanlık, yasaların ihlal edilip edilmediğini anlamak ve tüketicilerin cinsiyetlerinden bağımsız şekilde eşit muamele görüp görmediğini belirlemek için soruşturma yürütecek" ifadelerini kullandı.

David Heinemeier Hansson isimli yazılımcının Twitter hesabından paylaştığı cinsiyetçi kart limiti uygulaması olayı sonrasında gündeme gelen bu soruşturma temelde Goldman Sachs'a açılmış olsa da Apple Card'ın bu süreçten kötü etkileneceği neredeyse kesin.

Aynı koşuldaki bir erken ve bir kadından erkek olana 20 kat daha fazla limit tanımlandı:

apple card

David Heinemeier Hansson'un perşembe günü paylaştığı tweetlere göre aynı koşullardaki eşine, kendisinden 20 kat daha az limit tanımlandı. Twitter paylaşımlarından sonra eşinin limitinin yeniden düzenlendiğini söyleyen Hansson, hayal kırıklığının yalnızca kart limitleriyle sınırlı kalmadığını, müşteri temsilcilerinin sorunlara karşı algoritmaları suçlaması konusunda eğitilmesinin büyük bir yanlış olduğunu söyledi.

Yapılan telefon görüşmelerinde müşteri temsilcilerinin direkt olarak algoritmayı suçlamasına karşı "Algoritmayı da insanları yarattı. Bu sistem, bir önyargının sonucu" ifadelerini kullandı. Hansson'un attığı tweetlere gelen desteklere bakılırsa Hansson ve eşi, bu şekilde mağdur edilen tek müşteriler değil.

Apple'ın kurucularından Steve Wozniak: 'Benzer bir durum bizim de başımıza geldi'

Steve Wozniak

Apple şirketinin kurulmasında büyük pay sahibi olan Steve Wozniak da Hansson'un tweetlerine yanıt verenler arasında bulunuyor. Wozniak, "Benzer bir durum bizim de başımıza geldi. Eşimden 10 kat daha yüksek kredi aldım. Ayrı bir banka veya kredi kartı hesabımız da yok" açıklamasını yaptı. 

Kadınlara karşı farklı çalışan algoritma iddiası doğru çıkarsa Goldman Sachs'a büyük yaptırımlar gelebilir. Bu süreçte Apple'ın nasıl bir tutum takınacağını ise zaman içinde hep birlikte göreceğiz.

Kaynak : https://mashable.com/article/apple-card-goldman-sachs-gender-discrimination/
27
9
5
3
3
Emoji İle Tepki Ver
27
9
5
3
3