Apple, Çin-Tayvan Geriliminde Tarafını Seçti: iPhone’lar Tayvan’da da Üretilse “Çin’de Üretildi” Yazacak

38
11
3
3
0
Tayvan'da üretim yapan en büyük teknoloji şirketlerinden Apple, Çin ile Tayvan arasında olan gerginliklerin ardından Çin'den yana taraf oldu. Şirket, Tayvan'da üretilen ürünlerinin Çin menşeli olması için talimat verdi.

Çin ve Tayvan arasında günden güne artan gerilimin ardından Tayvan’ın dünyanın çip merkezi olması nedeniyle teknoloji şirketleri de hareketliliğe başladı. Tayvan’da üretim yapan şirketlerden birisi olan Apple da bugün ülkedeki tedarikçilerine önemli bir mesaj gönderdi. Apple, tedarikçilerden Tayvan’da üretilen ürünlerin Çin’de üretilmiş olarak işaretlenmesi talimatında bulundu.

Asya’nın en büyük yayın kuruluşlarından Nikkei tarafından ortaya atılan iddiaya göre şirket, Tayvan’ın Çin’e ait olduğunu kabul eder şekilde üretilen ürünlerin ‘Çin, Taipei (Tayvan’ın başkenti)’ veya ‘Tayvan, Çin’ olarak işaretlenmesini istedi. ‘Made in Taiwan (Tayvan)’ ifadesinin ise tedarikte sıkıntılara yol açabileceği bildirildi.

Apple, Çin'e uymazsa tedarik zinciri sorun yaşayabilir:

çin apple

Paylaşılan detaylara göre ürünlerde ‘Made in Taiwan’ ibaresinin yer alması, tedarik zincirinde gecikmelere, cezalara ve hatta doğrudan ürünlerin gönderimine engel olabilir. Çin, Tayvan topraklarındaki ürünlere Tayvan’ın kendi toprağı olduğunu gösteren ibareler eklenmesini isterken, Tayvan ise üretim yerinin ‘Tayvan’ ya da ülkenin resmî ismi ‘Çin Cumhuriyeti’ olarak eklenmesini talep ediyor.

Teknoloji şirketleri bu iki seçenek arasında Çin’den yana tercih yaparken bu durum tepkilere de yol açıyor. Tabii teknoloji şirketlerinin bu kararı vermesinin ardında tedarik zincirlerini zarara uğratmak ve üretimde sıkıntı yaşamak gibi tedirginlikler bulunuyor.

Apple, daha önce de Çin'in yasalarına ve düzenlemelerine uymak için çeşitli eylemlerde bulunmuştu. Öyle ki geçtiğimiz yıllarda bu eylemlerden biri, iPhone'larda 'Taiwan' yazmak veya bayrak emojisini kullanmak telefonların çöküşüne neden olmuştu.

38
11
3
3
0
Emoji İle Tepki Ver
38
11
3
3
0