Apple’ın Tanıttığı Yeni Monitörünün Aşırı Pahalı Olmasının Sebebi

41
29
14
8
3
Apple’ın yeni monitörünün fiyatı biraz göz yaşartıcı olsa da, düşünüldüğü kadar yüksek olmayabilir. Piyasadaki rekabete bir bakmak, durumu daha iyi anlamayı sağlayacaktır.

Geçtiğimiz günlerde gerçekleştirilen WWDC etkinliğinde Apple, 6 bin dolardan başlayan Mac Pro’yu ve 4999 dolarlık ekranını tanıtmıştı. Üstelik bu rakam, ekranın başlangıç fiyatıydı.

Yeni ekran 6K görüntü desteğine, 1000 nit parlaklığa ve uzun yıllardır beklenen Cinema Display özelliğine sahip. Apple, LG’nin 5K ekranlarından vazgeçti ve kendi Pro Display XDR ekranını piyasaya sürdü. 10 bit 6K ekranın fiyatı 4999 dolar, 1000 dolar daha vererek yansıma önleyici cam almanız da mümkün.

HDR son yılların en gözde teknolojilerinden bir tanesi, bunu tartışmaya gerek bile yok. İnsanlar, bağlantı hızları el verdiğince net görüntüler izlemek istiyorlar. Görüntüleri hem izlemek hem de çekmekte çok daha iyi hale geldik. Haliyle daha iyi ekranlar da hayatımıza giriyor.

Öncelikli olarak, yeni Apple ekranlarının hedef kitlesini belirlemek gerekiyor. Bu kitle, görseller ile çalışan uzmanlar ve profesyoneller olarak belirtiliyor. Yani grafik tasarımcılar, video düzenlemesi yapanlar, görsel efekt uzmanları, renk algısı çalışan bilim insanları, araştırma yapan pazarlamacılar gibi insanlar. Benzer özelliklerdeki diğer monitörlerin fiyatları da daha aşağı değil.

Öncelikli olarak, Flanders’in 4K HDR Ekranlarına bakalım. 1000 nit ve 3000 nit parlaklığa çıkabilen bu ekranlar, oldukça yüksek fiyatlara sahipler. Yukarıdaki görselde fiyatlar yer alıyor.

Bu bilimsel monitörler, olabildiğince gerçekçi şekilde, renkleri olabildiğince ayrıştırarak görüntü veriyorlar. Sahip oldukları giriş ve çıkış sayıları, Apple cihazlardan çok daha fazla ve özünde de daha gelişmiş makineler, diğer bilimsel ekipmanlarla kullanılmaya daha uygunlar.

Daha gerçekçi rekabet açısından, Atomos Sumo’lara bakalım. 10 bit FRC, 1200 nit ekranlar, 1300 dolar civarında bir fiyatla piyasaya çıkmıştı. Yine de bu monitör gerçekte 10 bit değil, 8+2 bit idi. Daha sonra Sumo’ya ek olarak Atomos NEON da geldi, bu cihaz gerçekten 10 bit idi.

Boyut ve özellik açısından benzer olması için seçeceğimiz Atomos NEON modeli, 31 inçlik model olacak. 31 inçik ekranda Apple’a kıyasla daha fazla giriş/çıkış, dalga boyu, parlaklık var. Hatta ekranın kendi uygulaması var. Cihazın fiyatı ise 7999 dolar.

Apple’ın ekranı muhtemelen bu cihazlar kadar ileri seviyede olmayacak ancak 6K olması dikkat çekici bir atılım olarak göze çarpıyor. Parlaklığı da hiç fena değil. Tabii bu, ekranın fazla sıcak olmadığı durumlarda geçerli oluyor. Ekran ısındıkça 1000 nit’lik değere ulaşmak zorlaşıyor.

Apple, çeşitli alanlarda ürünler hazırlayan kişilerin bu cihaza geçeceğini ve yeni bir endüstriyel standart oluşturacağını öngörüyor. MacBook’un MacBook olduğu zamanlarda bütün iş bilgisayarları Apple idi. Bugün artık böyle bir dominasyon kurmak zor. Önemli firmaların reklamlarında bu ekranları göreceğiz, büyük stüdyolar da muhtemelen hemen bu ekranlara geçecek ama sektör standardı haline gelip gelmeyeceği belirsiz. Özellikle grafik tasarımıyla uğraşanlar, EZIO’larını bırakıp bu monitörü kullanmaya başlar mı? Zor görünüyor. Apple’ın son dönemde mühendislik olarak öne çıkamaması, tamir fiyatlarının yüksekliği ve alternatiflerin çokluğu, monitörün satışını riske edecek.

Apple’ın bir başka sorunu ise ekran standının fiyatı olacak gibi görünüyor. Ekranın ayaklığını Apple 1000 dolara satıyor. Haliyle de monitörün fiyatı, özellikleri ne olursa olsun şişirmeymiş gibi gözüküyor.

Yeni Pro Display XDR, belki ilk tercih olmaz ancak işi iyi monitörler gerektiren kişilere güzel bir alternatif sunacaktır.

Kaynak : https://fstoppers.com/originals/why-apples-expensive-monitor-worth-it-378941
41
29
14
8
3
Emoji İle Tepki Ver
41
29
14
8
3