Apple’ın Bu Haftaki WWDC 18 Etkinliğinde Görmeyi Beklediğimiz, iPhone SE 2 Dahil 10 Muhteşem Olay!

40
6
3
2
1
Apple, Dünya Geliştiriciler Konferansı’nın 2018 ayağı olan WWDC 18 konferansı 4-8 Haziran’da kapılarını açıyor. Dünyanın dört bir yanından gelen Apple geliştiricileri, firmanın her yıl düzenlediği bu şovun bir ortağı olacak. iOS 12’den iPhone SE 2’ye kadar pek çok şeyin bu etkinlikte tanıtılmasını bekliyoruz.

4 Haziran Pazartesi sabahı Kaliforniya saatiyle sabah 10:00’da, Türkiye saati ile akşam 20.00’da Apple, yılın en büyük şovunu başlatıyor. Firmanın yeni bir iPhone tanıtım etkinliğinden dahi daha önemli olan bu etkinlik, Apple ekosistemi için uygulama geliştiren insanları, dünyanın dört bir yanından bir araya getiriyor. Her yıl düzenlenen etkinlikte macOS, iOS ve watchOS işletim sistemlerinin yeni sürümleri tanıtılırken, firma bazı ürünlerini de bu etkinlik kapsamında, ilk kez sahneye çıkartıyor. 

Bu zamana kadar yapılan sızıntılar, ortaya çıkan söylentiler ve çeşitli haberler eşliğinde WWDC 18 etkinliğinde neler göreceğimize değindik. Hazırsanız başlıyoruz.

iPhone ve iPad’lerin yeni çağı: iOS 12

Her zamanki gibi bir önceki sürüm olan iOS 11’in kronik sorunlarını giderecek iOS 12, bazı hata düzeltmeleriyle yayınlanacak. Yeniden tasarlanan uygulama ızgarası, ana ekranın yenilenmesini sağlayan bazı tasarımlar, kamera ve fotoğraf uygulamalarına yeni özellikler gibi değişimler, 2019 yılına ertelendi.  

Yine de bu durum iOS 12’nin yeni bir sürüm olduğu gerçeğini değiştirmiyor. Özellikle geliştiricilerin sevineceği bir özellik olan iPhone, iPad ve Mac’ler arasındaki çapraz platform tecrübesi arttırılacak. Aynı zamanda bütün cihazların aynı uygulama mağazasına bağlanması sağlanacak.

iPhone X için yeni Animoji karakterleri sunmayı planlayan Apple, Face ID’yi yatay pozisyonda desteklemeyi amaçlıyor. Bu durum da akıllara Face ID destekli, yani çentikli iPad modellerini getiriyor. Yazının ilerleyen kısımlarında bu konuya değiniyoruz. 

Animoji’nin FaceTime görüşmeleri esnasında kullanılmasını sağlayacak iOS özelliği, 12. sürümle birlikte gelebilir. Görüşmeler esnasında Animoji karakterlerine bürünmek, farklı bir etkileşim yaratacaktır. Bu özelliğin iOS 12’nin ilk sürümlerinde yer alıp almayacağı henüz net değil. 

iOS 12’nin en dikkat çekici özelliklerinden birisi, kullanıcıların iPhone ya da iPad cihazlarında ne kadar zaman harcadıklarını görmelerini sağlayan hizmet olacak. Bu hizmet, bir nevi dijital sağlık araçları paketini olarak anılabilir. Zira dişli rakip Google da Android için benzer işlerin peşinde. Diğer taraftan ebeveynler, çocuklarının cihazlarda geçirdikleri vakti detaylı olarak görebilecekler. Tabii ki ana hedef, akıllı telefon bağımlılığına karşı pozitif bir algı yaratmak. Çünkü her iki şirket de kullanıcıların bağımlı olacakları bir başka teknolojinin peşinde koşuyor: Yapay zekalar. (Bu bir başka yazının konusu olduğu için şimdilik es geçiyorum)

Arttırılmış geröeklik deneyimi için yeni ARKit 2.0:

Biliyorsunuz ki tüm uygulamalar gibi kameralar aracılığıyla çevresel etmenlerle etkileşim kuran arttırılmış gerçeklik uygulamaları da, çoğunlukla bağımsız geliştiricilerin işi. Geçtiğimiz yıl ARKit 1.0’ı tanıtan Apple, yeni ARKit 2.0 ile geliştiricilere daha geniş imkanlar tanıyacak. Kullanıcılar da bu sayede çok daha kaliteli AR uygulamaları görebilecekler. 

Firmanın yeni AR deneyimleri konusunda odaklandığı ana konu ise çok oyunculu oyunlar olacak. Yani kamerayı açıp tek başınıza Pokemon avlamak yerine, arkadaşınızla birlikte farklı ekranlar üzerinden aynı çevrede oyun oynayacaksınız. Ayrıca AR deneyimleri, bulut sistemleri aracılığıyla süreklilik kazanacak. Yani evinizin duvarına sanal bir saat astığınızda, istediğiniz zaman tekrar o saati orada görebileceksiniz. 

iOS 12 konusunda beklentilerimizin sonuna gelmeden önce, NFC etiketlerinin de daha güvenli ödemeler için geliştirildiğini bildirelim. Son olarak Fotoğraflar uygulaması içinde Siri ile daha derinden iletişim, fotoğrafların iPad’lere aktarılması için daha kullanışlı arayüz tasarımları gibi ek özellikler de yolda. Bu konular hafta içi gerçekleştirilecek tanıtımlarda çok daha detaylı incelenecektir. Şimdi diğer yeniliklere geçelim. En nihayetinde yolda geleceği kesinleşen bir iPhone SE 2 var. 

Giderek tabletleşen arayüzüyle yeni MacOS 10.14:

iOS ile birlikte platformlar arası uygulamalar için ek destek alacak yeni macOS, pek çok iOS uygulamasının Apple bilgisayarlarında kullanılmasını sağlayacak. Ne yazık ki Apple, ser verip sır vermiyor ve yeni sürüm hakkında çok detaylı bilgilere erişemiyoruz. Apple’ın yazılım şefi Craig Federighi'nin sözlerine dayanarak, Apple Dosya Sistemi’nin Fusion sürücüleri için destek sunmasını bekliyoruz. MacOS 10.14’ü görene kadar, şimdilik bu kadar. 

Ekosistemin taşıyıcıları için tvOS 12, watchOS 5 ve yeni HomePod sürümü:

Kolumuzda, televizyonumuzda ve ev içi akıllı hoparlörlerimizdeki Apple, yeni yazılımlarıyla ekosistemini güçlendiriyor. Bu yazımlımlar iOS ve MacOS’ye kıyasla çok daha az geliştirme alan yazılımlar olduğu için ana hedefin kullanıcı deneyimini arttırmak olacağını söyleyebiliriz. Tıpkı MacOS gibi Apple, bu yazılım güncelleştirmeleri hakkında ağzını açmadı. 

Yeni bilgisayarlar ve iMac modelleri:

Apple, bir yazılım zirvesi olan WWDC’nin etkinliğini arttırmak için yeni ürünlerinden bazılarını bu etkinlikleri kapsamında tanıtmaya bayılıyor. Geçtiğimiz yıl MacBook, MacBook Pro ve iMac modellerinin yenilerini de WWDC 17’de görmüştük. Firmanın yeni nesil Intel yongalarını kullanmak için hala ürünleri üzerinde çalıştığı söyleniyor. Ne yazık ki bu cihazlar, bu yaz ayları boyunca tanıtıma hazır olmayabilirler. Belki de Apple bir sürpriz yapar, ancak şimdilik duyumlar bu yönde.

Apple’ın Eylül ayında tanıtmayı beklediği yeni iPhone modelleri için gerçekleştirilecek etkinlik, yeni bilgisayarların yeni adresi gibi görünüyor. Yine de WWDC 18’de göremezsek, firmanın harici bir etkinlik planlama ihtimalini de unutmayalım. Detaylar için hafta boyunca size bilgilendirmelerde bulunacağız.

iPhone X tasarımına sahip yeni iPad modelleri:

Apple, iPhone X ile birlikte Face ID ve Animoji gibi özellikleri kullanmamızı sağlayan TrueDepth isimli bir sistemi hayatımıza soktu. Cihazın ön kamera çevresinde bulunan çentik, bu sistemin çalışması için gereken sayısız sensörü içeriyor. Aynmı teknolojinin iPad modellerine gelmesini bekliyoruz. Bu modelin en ideal ismi ise olsa olsa iPad Pro olabilir. 

Çerçevesi son derece ince olacak olan yeni iPad Pro, en ve boy oranları değişmeden daha büyük bir ekran sunacak. Aynı zamanda Face ID’nin yatay ekranda çalışması için bir güncelleme geleceğine iOS 12 detaylarında değinmiştik. Apple’ın iPad Pro maliyetlerini ve fiyatlarını ideal bir düzeyde tutmak için OLED yerine LCD ekran paneli tercihe etmesini bekliyoruz. Apple’ın iPad Pro için kullanacağı işlemcinin de A11 sınıfında olması bekleniyor.

Bazı analistler iPad Pro için WWDC 18’i üstü kapalı bir şekilde hedef gösterseler de Apple, bir sürpriz yaparak cihazı erteleyebilir. 

WWDC 18 için pek kesin olmamakla birlikte iPhone SE 2:

Apple yeni nesil uygun fiyatlı iPhone modelini çok fazla bekletti. Artık bu cihazın yıl içinde geleceğne kesin gözle bakıyoruz. Standart iPhone modellerinden farklı olup, düşük fiyatla iPhone almak isteyen kitleye seslendiği için Eylül ayında tanıtılmayabilir. Nitekim her şey bir ihtimal.

Söylentilerden ve sızıntılardan hareketle cihazın iPhone X’u andıran bir tasarım çizgisinde olması bekleniyor. Aynı zamanda şirketin klasik köşeli tasarımını sürdüreceği yeni model olacak. Umarız Apple bir güzellik yapıp iPad modellerini ertelediği söylentileriyle birlikte iPhone SE 2’yi görmemizi sağlar. Hafta içi bizi takip etmeyi unutmayın. 

Siri entegreli HomePod alternatifi yeni ürün: Apple Beats

Bildiğiniz gibi Apple’ın ev içi akıllı hoparlörleri, Türkiye’de pek de kullanışlı değil. Yakın zamanda ülkemize de gelmesini beklediğimiz bu ürüne besleyici nitelikte olan yeni bir marka ortaya çıkıyor. Apple Beats, tıpkı HomePod gibi olacak, ancak 150 ila 200 dolar daha uygun fiyat etiketiyle raflara çıkacak. 

Bu konuda Apple’ın Beats ile anlaştığını düşünürsek, yeni markanın geniş bir kitleye hitap edeceğini söyleyebiliriz. 

Kablosuz şarj cihazı AirPower ve kablosuz kulaklık AirPods için şarj kiti:

Apple kablosuz enerji aktarımı teknolojileri konusunda biraz geri kalmış olabilir, fakat bunu telafi etmeye çalışıyor. Yeni akıllı saat serisi Apple Watch Series 3, iPhone X, iPhone 8, 8 Plus ve AirPods, firmanın piyasadaki kablosuz ürünleri. Yeni çıkacak AirPower cihazı da bütün bu cihazların kablosuz olarak şarj edilmelerini sağlayacak. Ayrıca firmanın AirPods için yeni şarj yastıkları geliştirdiği söyleniyor. 

Yeni Apple Watch kayışlarıyla birlikte yeni iPhone ve iPad kılıfları:

Apple her mevsime özel olarak Apple Watch için yeni kayışlar üretiyor. En son ilkbaharda yenilerini gördüğümüz bu kayışların, yaz ayları için çıkartılacak versiyonları bu etkinlikte tanıtılacak. Aynı zamanda firma lisanslı iPhone ve iPad kılıflarını da WWDC 18 etkiliğinde yenileyecek. Etkinlik sırasında duyurulmasa da bu ürünler, sessiz sedasız mağazalardaki yerini alabilir.

Apple'ın WWDC 18 etkinliğiyle ilgili bütün detaylardan haberdar olmak için hafta boyunca bizi takip etmeyi unutmayın.

40
6
3
2
1
Emoji İle Tepki Ver
40
6
3
2
1