Apple'ın Çin'e Yaptığı iPhone Sevkiyatı Yüzde 35 Azaldı

22
5
4
1
1
Apple'ın Çin'e iPhone sevkiyatı kasım ayında yüzde 35 azaldı. iPhone satışları üst üste ikinci ay çift haneli azalma gösterirken, Eylül-Kasım ayındaki gerileme geçen seneye göre yüzde 7,5 oldu.

ABD ile Çin arasındaki ticaret savaşları, Çin'in akıllı telefon pazarında önemli bir yere sahip Apple'ı sert vuruyor. Credit Suisse tarafından yapılan açıklamaya göre, iPhone'un Çin'e sevkiyatı kasım ayında yüzde 35 azaldı.

iPhone 11'in görece ucuz fiyatına rağmen satış grafiği sakin seyrederken iPhone sevkiyatında üst üste ikinci ay çift hanelerde seyreden gerileme görüldü. Apple'ın hisseleri piyasalar açılmadan önceki erken işlemlerde yüzde 1'in üzerinde düşüş yaşadı.

Çin'e eylül-kasım aylarındaki toplam sevkiyat, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 7,4 azalırken eylül ayında Çin'de piyasaya sürülen iPhone 11'in eskiden olduğu gibi uzun kuyruklar yaratmadığı gözlemlendi.

Apple ABD pazarında da zorluk yaşayabilir

Apple

Öte yandan Apple, 15 Aralık'ta işlemeye başlayacak olan yeni gümrük tarifeleri nedeniyle ABD pazarında da zorluk yaşayabilir. Yeni tarife, Çin'de üretilen tüketici mallarına yüzde 15 gümrük öngörüyor. Apple, ABD Başkanı Donald Trump'tan, Çin'de üretilen Apple Watch, iPhone parçaları ve tüketici ürünleri için ayrıcalık talep etmişti.

Trump, geçen ay Apple'ın bu talebini değerlendirdiğini açıklamıştı. Trump ile görüşen Apple CEO'su Tim Cook, verginin en büyük rakipleri Samsung ile olan rekabeti zorlaştıracağını söylemişti. Trump'ın Apple'a bu muafiyeti tanıdığı belirtiliyor. Muafiyetin olmadığı durumda, iPhone'un birim fiyatları 150 dolar artması bekleniyordu.

Daha önce de yeni nesil Mac Pro üretimlerinin Çin yerine eski üretim yeri olan Austin, Teksas’ta devam edeceği ortaya çıkmıştı. Üretimin Çin’den Teksas’a kaydırılmasıyla Apple, 2023 yılına kadar ABD ekonomisine 350 milyar dolar yatırım yapma taahhüdünü yerine getirme yolunda da önemli bir adım attığını açıklamıştı.

2019'un üçüncü çeyreğinde Apple'ın Çin'deki pazar payı yüzde 5'ten yüzde 7'ye çıkmıştı. Ancak aynı dönemde Huawei, Çin'deki akıllı telefon pazarının yüzde 42'sine sahip olarak rekor kırdı. Son çeyrekte, Apple ürünlerinin Çin'deki satışlarında yüzde 2,4 azalma olduğu bildiriliyor.

Kaynak : https://www.reuters.com/article/us-apple-iphone-china/apples-china-iphone-shipments-fall-35-in-november-credit-suisse-idUSKBN1YG1SL
22
5
4
1
1
Emoji İle Tepki Ver
22
5
4
1
1