Apple’ın Haziran Ayında Tanıtacağı Yeni Ürün ve Güncellemeler

23
15
4
2
2
Apple, gelecek ay bu yılki geliştiriciler konferans WWDC 2019'u gerçekleştirecek. Peki dev şirketin etkinlik sırasında neler duyurmasını bekliyoruz?

Google’ın I/O 2019 geliştirici konferansı bugün sona eriyor. Böylece Android işletim sisteminin gelecek sürümü ile bizlere neler sunacağını neredeyse tam anlamıyla öğrenmiş oluyoruz. 3 Haziran tarihinde Apple kendi yıllık geliştirici konferansı WWDC 2019’un açılışını gerçekleştirecek ve iOS, MacOS, WatchOS gibi Apple işletim sistemlerinin yeni sürümleri ile hangi özelliklere kavuşacaklarını öğreneceğiz.

Önümüzde hala 3 hafta gibi uzun bir süre bulunabilir fakat WWDC 2019 hakkındaki beklentilerimizi yazmakta bir sakınca görmüyoruz.

iOS 13:

Yukarıdaki görsel, Apple’ın WWDC 2019 etkinliğinin davetiyesini gösteriyor. Davetiyenin tasarım dilinden de anlayabileceğiniz gibi iOS 13’ün en büyük özelliği, Apple kullanıcılarını karanlık mod ile tanıştıracak olması. Apple ayrıca iOS Widget’ları ve uygulama animasyonları ile ilgili da bazı iyileştirmeler gerçekleştirecek. Genel olarak iOS 13’ün daha iyi bir görünüm sunacağını söyleyebiliriz.

Apple, sistem genelinde görünüm iyileştirmelerinin yanı sıra uygulama bazlı bazı iyileştirmeler de gerçekleştirecek. Bunların başında iOS ekosisteminin en önemli uygulamalarından biri olan iMessage yer alıyor. iMessage, iOS 13 güncellemesi ile birlikte bazı yeni kişiselleştirme özelliklerine kavuşacak. Böylece kullanıcılar kişilere özel profil resimleri ve takma adlar belirleyebilecekler.

Apple’ın üzerinde çalıştığı düşünülen bir diğer uygulama ise sanal klavye. Apple, yeni klavyesinde kullanıcıların parmaklarını ekrandan hiç kaldırmadan yalnızca harfler arasında parmaklarını kaydırarak metin yazmalarına izin verecek. Bu özellik, üçüncü parti pek çok klavye uygulamasında zaten bulunuyor. Apple’ın bu özelliği varsayılan klavye uygulamasına getirmesi, kullanıcı taleplerine kulak kabarttığını gösteriyor.

iOS 13 ile birlikte gelen yeni özelliklerden Safari de payını alacak. Artık Safari’de indirdiğiniz tüm dosyalara tek bir ekrandan ulaşabileceğiniz yeni bir sekme yer alacak. Böylece tıpkı masaüstünde olduğu gibi indirdiğiniz her türlü dosyayı tek bir ekranda görüntüleyebileceksiniz. Ayrıca paylaşım sayfası da çok daha kullanıcı dostu olacak şekilde güncellenecek.

Apple Sağlık uygulaması, günlük aktivitelerinizin bir özetini gösterecek şekilde bir arayüz güncellemesi alıyor. Ayrıca gün içinde almanız gereken ilaçları hatırlatan yeni bir Doz özelliği de ekleniyor. Ayrıca ScreenTime uygulaması, ebeveynlerin çocuklarının hangi saatlerle kimlerle iletişim kurabileceğini kontrol etmesini sağlayan yeni kontrollere kavuşuyor. Apple Kitaplar’a ise kullanıcıları kitap okumaya teşvik edecek bir ödül sistemi ekleniyor.

iPad noktasında ise iOS 13’ten iki büyük yenilik bekleniyor. Bunlardan ilki, iPad’ler ile dizüstü bilgisayarlar arasındaki farkı daha da kapatacak olan gelişmiş çoklu uygulama desteği. Birden fazla uygulamayı pencere içinde açmak, iPad’lerin işlevselliğini önemli ölçüde artıracak. İkinci büyük yenilik ise iPad’lere bir kablosuz fare desteği getirmek. Böylece iPad, klavye ile birlikte tıpkı bir dizüstü bilgisayar işlevine sahip olacak.

WatchOS 6:

WatchOS ile ilgili beklenen en büyük yenilik, işletim sisteminin kendi uygulama mağazasına sahip olması. Böylece ilerleyen süreçte Apple Watch’lar, iPhone’lara ihtiyaç duymadan bağımsız bir akıllı cihaz işlevi görebilecekler. Ayrıca Apple Watch’a bir sesli not alma uygulaması geleceğine dair söylentiler de bulunuyor.

macOS 10.15:

Söylentilere macOS 10.15, iPad Pro uygulamalarını açabilme yeteneğine sahip olacak. Bu özellik, gün içinde hem iPad hem de Mac kullanan kullanıcılar tarafından talep edilen bir özellikti. Bu konu hakkındaki söylentiler uzun zamandır bulunsa da şu ana kadar Apple’dan bu yönde bir atılım göremedik. WWDC sırasında ayrıca Apple’ın yeni bir Apple Music Mac uygulaması gösterebileceği tahmin ediliyor.

Yeni Apple Servisleri Hakkında Bilgi:

Apple, Mart ayında düzenlediği etkinlik sırasında yeni oyun, dergi ve TV abonelik servislerinin duyurusunu gerçekleştirdi. Etkinlik, servislerin tanıtılması adına başarılı olsa da fiyat ve diğer detaylar ile ilgili sorular yanıtsız kaldı. WWDC’nin geliştirici odaklı bir etkinlik olacağını düşünürsek şirketin yeni servisleri hakkında daha fazla bilgi paylaşmasını bekleyebiliriz. Ayrıca Apple’ın etkinlik sırasında yeni bir donanım tanıtmasının beklenmediğini de belirtelim.

Kaynak : https://www.phonearena.com/news/What-to-expect-from-Apples-WWDC-event-in-June-2019-iOS-13-watchOS-6-macOS-10.15_id115872
23
15
4
2
2
Emoji İle Tepki Ver
23
15
4
2
2