Apple'ın Tarihe Yön Vermiş Ancak Rafa Kaldırılmış Tüm Kablo ve Konnektörleri

30
4
4
3
2
80'li yıllarda üretim anlamında adını duyurmaya başlayan Apple'ın geliştirdiği tüm kablo ve konnektörleri sizlerin huzuruna sunuyoruz.

Sektörün öncü isimlerinden Apple, gelişim süreci ve olgunluk dönemi boyunca diğer birçok firmaya örnek olmuş, şirket başarısının yanında şirket kültürüyle de günümüz teknolojisine yön vermiştir. Bu yazımızda sizlerle birlikte Apple’ın zaman zaman eleştirilere konu olan, zaman zaman takdir edilen kablo ve bağlantı sistemlerinin gelişimine birlikte göz atacağız.

DB-9 Konnektörü ve Klavye Bağlantısı İçin Telefon Kablosu

Çağımızın modern bilgisayarı Mac, 1984 yılında oldukça farklı ir yapıya sahipti. 128K modelli ilk Mac bilgisayar ana bilgisayardan fare ve modeme kadar DB-9 konnektörleri ile bağlıydı. İlginç olan ise klasik bir telefon kablosunun klavye bağlantısı için kullanılmasıydı.

DIN-8 Konnektörü

Takvimler 1986 yılını gösterdiğinde Apple, modem ve yazıcılar için geliştirilen RS-422 standardında da çalışan mini DIN-8 bağlantı noktalarını oluşturdu. Bu geliştirme sayesinde RS-422 tabanında ağ iletişimine olanak veren LocalTalk Mac’in isminin duyulmasında altın bir rol oynadı. Ancak standart seri portu bulunmayan bu sistem, Imagewriter’dan başka bir yazıcı kullanılmak istendiğinde çaresiz kalıyordu.

SCSI

 

SCSI ilk olarak bir depolama arayüzü için tasarlanmış olsa da zaman içinde farklı protekollerin odak noktası haline geldi.Açılımı “Küçük Bilgisayar Sistem Arabirimi” olan bağlantı noktaları, zincirleme bir sistem için son derece elverişli olmasının yanında hızıyla da çağın oldukça ilerisindeydi.

Apple Desktop Bus

Steve Wozniak tarafından icat edilen bu sistem oldukça uzun bir süre popülerliğini korudu. Temel anlamda, klavye ve fare gibi düşük bant genişliğindeki cihazların kontrolü noktasında devrim niteliğinde bu yeniliğin ilk adımı 1986 yılında atıldı. Ancak kullanım esnasında çıkarılmasının donanımsal hasarlara yol açabilecek olması uzunca bir süre eleştirildi. 2000’li yıllara yaklaştığımız dönemlerde ise ADB kabloları yerlerini, kademeli olarak çağımızın modern USB portlarına bıraktı.

Apple Ek Ünite Arabirimi

80’li yılların sonlarına doğru Ethernet ağlarını bağlamak için geliştirilen FriendlyNet adlı sistemin bağlantı noktası için oluşturulan Arabirim, bir ucunda 15 pinli bir D konnektör taşırken, diğer ucunda ise token halkası ve modele göre farklılıklar gösteren konnektör barındırıyordu. 1991’de Macintosh Quadra’da başlayan serüveni, Bej G3’ün kullanıma sunulduğu zamana kadar devam etti. AAUI’nın kullanımı anakartla bütünleşik Ethernet girişinin maliyet anlamında daha ucuza gelmesi sebebiyle birçok alanda kendini tarihin tozlu raflarına bıraktı.

G3 Kartı

1997 yılında ortaya atılan sistem, aynı kartta stereo giriş ve çıkış sunduğu gibi 56kbps modeme ev sahipliği yaptı. G3, DVD okuma sistemi de dahil olmak üzere 3 farklı hizmetin ana unsuru olarak yer aldı.

HDI-45

Oldukça kısa olan kablosu ile HDI-45, ses ve video girişi anlamında tek kablo ile erişime olanak sağlıyordu. İşlevsel olarak uzunca bir süre hizmet vermese de Apple’ın öncülük edeceği pek çok bağlantı yönteminin en ciddi adımlarından biri olarak tanındı.

NuBus

32-bit paralel bilgisayar veri yolu olarak bilinen NBus, 1980 yılında geliştirilmiş ve 1987’de Mac II ile başlayarak 90’ların ortasına kadar tahtını devretmemiştir. Çağın ilerisinde ve gereksiz derecede fazla bit değerine sahip olan bu pahalı sistem, 2000’li yıllarda “dönemin en aptalca girişimi” olarak lanse edilmiştir.

Parallel ATA

90’lı yıllar itibariyle SCSI ile uzun bir serüvene çıkan Apple, 1999 yılında blue-white G3’ün lansmanı ile bu serüvenine son verdi. Apple’ın 2003 yılında geliştirdiği Power Mac G5 ile birlikte Serial ATA’nın (SATA) atası olarak, hem maliyet hem de sağladığı ekstra alanın yanında havalandırma anlamında geliştirmelerin de önünü açacak bir ilk adım olarak, bilgisayar dünyasında yerinde aldı.

ADC

Apple Bilgisayar tarafından tasarlanan bir ses ve video iletim konnektörüdür. Günümüzde yerini DVI konnektörlere bırakan ADC, ilk olarak 2000 yılı Temmuz ayında üretilen konnektör LCD monitörler öncesi dönemde Power Mac G4 ve G4 Cube adlı makinelerde kullanılmıştır.

FireWire

Apple tarafından geliştirilen ve USB benzeri bir yapıya sahip olan FireWire, 80’li yılların sonunda geliştirilmiştir. Son derece hızlı olan bu sistem, kısa bir süre oldukça popüler olsa da Thunderbolt adlı daha hızlı varyasyonu piyasada yerini aldı. Özelleştirilmiş FireWare ise 1995’te ilk onayını alarak, FireWire 400 ve FireWire 800 olarak piyasaya döndü. Günümüzde FireWare sistemi, hala farklı markaların dijital video kameralarında yaygın olarak kullanılıyor.

30-pin Konnektör

Apple’ın yarattığı en geniş kullanım alanına sahip sistemlerden biri olan 30-pin, iPhone’un ilk 5 sürümünde de aktif rol oynadı, iPod Touch’ta da kendine yer bulan sistem, uzunca bir dönem birçok Apple cihazın imzası haline geldi. iPod’ların şarj olurken aynı zamanda bir hoparlöre bağlanmasına da izin veren 30 pin kablolar iPhone 5’ten sonra yerini sekiz pinli Lighting konnektörlere bıraktı.

Kaynak : https://appleinsider.com/articles/18/07/04/a-brief-history-of-apples-retired-connectors-and-ports-over-the-years
30
4
4
3
2
Emoji İle Tepki Ver
30
4
4
3
2