Intel'in Mobil Modem Departmanı Resmen Apple'ın Bünyesine Geçti

8
5
2
2
0
Apple, uzun süredir gündemde olan 1 milyar dolarlık satın almayı sonunda tamamladı ve Intel’in modem departmanının yeni sahibi oldu. Bundan sonra firma, Qualcomm yongaları kullanmayı bırakabilir.

Intel, firmanın akıllı telefon modem üretim departmanının büyük kısmını Apple’a sattı. Satış, bugün itibarıyla tamamlandı. Temmuz ayında açıklanan anlaşma sonrası fiyatın 1 milyar dolar olduğu duyurulmuştu. Böylece Apple, son dönemde anlaşmazlıklar yaşadığı Qualcomm’a karşı kendi mobil modem üretim departmanını kullanabilecek.

Anlaşma, Intel’in yalnızca mobil modem departmanını kapsıyor. Yani firma; bilgisayarlar ve IoT destekli cihazlar gibi teknolojik ürünler için yonga üretmeye devam edecek. Otonom araç modemleri üretimi de Intel’de olacak. Apple’ın bu sektörde çalışmalar yaptığı biliniyor.

Intel: 'Satışı Qualcomm zorladı'

apple intel

Intel, Qualcomm’un rekabet engelleyici patent taktiklerinin bu satışı zorunlu hâle getirdiğini iddia ediyor. Firmanın yöneticileri, FTC’nin Qualcomm’a yönelik incelemelerinde tanık sıfatıyla yer almıştı. Yargıç, davayı düşürse de Qualcomm, temyize gitmişti. 

Anlaşmanın tamamlanmasıyla birlikte Apple, kendi ürünleri için kullandığı tedarik zincirinin bir halkasını daha kendi bünyesine katmış oldu. Böylece firmanın gerekli ekipmanları tasarlaması ve üretmesi için üçüncü taraf şirketler ile çalışma zorunluluğu kalmamış oldu. Mobil modemler, akıllı telefon tasarımındaki en önemli noktalardan biri konumunda bulunuyor. 

Apple, tedarik zincirini kendi kontrolüne alıyor:

apple

Apple’ın zaman içerisinde kendi ürettiği, dışarıdan satın alımları sonlandırdığı pek çok farklı bileşen var. İlk 3 iPhone modelinde, A serisi Apple işlemci yongaları ortaya çıkmadan önce Samsung işlemciler kullanmıştı. Daha sonra cihazları üzerinde daha fazla kontrol elde etmek isteyen üretici, yonga üretimini kendi eline aldı. Böylece firma performans anlamında da artış göstermeyi başardı. 

Apple’ın gelecekte bilgisayarlarında Intel işlemcileri devre dışı bırakacağı söyleniyor. Firma, onun yerine kendi ARM tabanlı işlemcisini kullanmaya hazırlanıyor olabilir. Apple'ın bu hamlesinin sonuçlarını önümüzdeki günlerde hep birlikte göreceğiz.

Kaynak : https://www.engadget.com/2019/12/02/apple-owns-intel-modem-business/?guccounter=1
8
5
2
2
0
Emoji İle Tepki Ver
8
5
2
2
0