Apple’ın Ödeme Sistemi Apple Pay, Koskoca Mastercard’ı Geride Bıraktı: Peki Bu Ne Demek?

29
14
2
1
0
Apple’ın henüz Türkiye’deki kullanıcılara sunmadığı ödeme sistemi Apple Pay, kemiksiz 6 trilyon dolar işlem hacmine ulaştı. Böylece dünyanın en büyük ve köklü ödeme ağı Mastercard’ı geride bıraktı.

2014’te hizmete başlayan Apple Pay, teknoloji devi Apple’ın bankalara ve elektronik ödeme sistemlerine alternatif olarak sunduğu bir sistemdei Her ne kadar Türkiye’de kullanıma açılmasa da Apple Card ile ödeme sistemi genişledi, yurt dışındaki iPhone, Mac ve Apple Watch kullanıcıları arasında popülerleşti. Kredi kartlarının entegre edilmesiyle, kredi gibi seçenekler haricinde tüketiciler için zamanla dijital bankacılık sistemi haline geldi. 

Loup Ventures tarafından yapılan bir araştırmaya göre Apple Pay, 2016’de iPhone’ların sadece %10’unda kullanıyordu. 2020’de bu oran %50’yi geçti ve pandeminin de etkisiyle birlikte günümüzde iPhone’ların %75’inde Apple Pay birincil ödeme araçlarından birisi olarak kullanılıyor. 

Şimdilik sadece 60 ülkede erişime açık olan Apple Pay; yılda 6 trilyon dolar işlem hacmine ulaştı:

trading platforms

Yani Apple kullanıcıları Apple Pay üzerinden son 1 yıldaki istatistiklere göre 6 trilyon dolarlık işlem gerçekleştiriyor. Apple’ın bu istatistikle birlikte geride bıraktığı Alibaba’nın ödeme sistemi Alipay 6 trilyon dolara yakınken hemen ardından gelen Mastercard’ın hacmi 5 trilyon doların biraz altında. 

Apple Pay’in dünyanın en büyük ödeme sistemi olması için tek bir rakibi kaldı: Visa

apple card

Visa’nın yıllık işlem hacmi ise 10 trilyon dolar seviyesinde. Ancak Visa, Apple Pay’e kıyasla dünyanın hemen her ülkesinde kullanıldığı için oldukça yaygın, anlaşmalı olduğu banka ve kurumların sayısı oldukça fazla. Apple Pay’in kullanımda olduğu ülke sayısı arttıkça Apple Pay’in Visa’yı kolaylıkla yakalayabileceğini söyleyebiliriz. 

29
14
2
1
0
Emoji İle Tepki Ver
29
14
2
1
0