Spotify, Apple'ın İşlerini Baltaladığını İddia Etti

26
9
7
1
0
Apple Music uygulaması ortaya çıktıktan sonra Spotify ile Apple arasında bir rekabet ortamı oluşmuştu. Kendi uygulamasına avantaj sağlamak isteyen Apple ise Spotify'ın işlerini zorlaştıracak hamleler yapıyordu. Spotify yetkilileri bu durumu belirtince Kongre'nin dikkatlerini olayın üzerine çekmeyi başardı.

Spotify, son birkaç aydır Apple'ın kendilerine karşı antitröst uygulamalar yaptığını belirtmek konusunda çekingen davranmıyordu. Hatta yılın başlarında Spotify, Apple'ın App Store'u işletme politikası hakkında AB'de Apple'a karşı bir antitröst davası açmıştı.

Şirket yöneticileri özellikle Spotify'ın kurallarının App Store çerçevesinde oluşturulduğunu ve ücretlendirmeler belirlenirken Apple'ın bu ücretlere dolaylı yoldan müdahale ettiğini savunuyor. Spotify CEO'su Daniel Ek geçtiğimiz Mart ayında, Apple'ın kendi müzik uygulaması ile rekabet halinde olan uygulamalara karşı avantaj sağlayabilmek için bu tarz uygulamalardan %30 "uygulama vergisi" almaya başladı.

Spotify'ın iddiaları:

Daniel Ek "Apple, Spotify'ın ve diğer uygulamaların Apple'ın ödeme sistemi aracılığıyla yapılan satın alımlarda, buna Premium hizmetine geçiş de dahil olmak üzere, %30 vergi ücreti ödemesi gerekiyor. Şayet biz fiyatlarımızı buna göre belirleyecek olursak Premium üyeliğin fiyatı, Apple Music'in fiyatının üzerine çıkartmaya zorlanmış olacak." sözlerini ifade etti. 

ABD hükümeti ise Spotify'ın iddialarını daha yakından incelemeye başladı. Reuters'ten gelen rapora göre, ABD milletvekilleri, Apple'ın son zamanlarda yapmış olduğu suistimal iddialarına dair incelemeler yapmaya başladı.

Teknoloji şirketleri arasındaki antitröst iddiaları son zamanlarda sıkça karşımıza çıkan bir problem. Kongre'nin geçen ay Tim Cook'a rekabetçi olmayan bir davranış çerçevesinden bakıldığına dair iddiaların olduğunu ve bunları incelemek için gerekli belgeleri istediklerine dair bir mektup gönderdiklerini hatırlatmakta fayda var. 

Bu incelemelerin odağında sadece Apple yok. ABD milletvekilleri özellikle Facebook, Google ve Amazon gibi firmaların potansiyel yanlışlarını keşfetmek için çalışmalar yapacaklar.

Apple'ın cevabı:

Geçtiğimiz ay ise Apple bu iddialara uzun bir blog yazısıyla cevap verdi:

"İşlerini önemli ölçüde büyütmek için App Store'u yıllarca kullandıktan sonra Spotify, App Store'un müşterilerinden aldıkları önemli gelir de dahil olmak üzere, App Store ekosisteminin tüm faydalarını, bu pazara herhangi bir katkı yapmadan tutmaya çalışıyor. Hatta sevdiğiniz müzikleri yapan şarkıcılara çok küçük bir katkı sağlarken, onlardan da paylarını almak için uğraşıyorlar. Gerekirse bu durumu mahkemeye kadar taşıyorlar."

"Spotify, kendi iş modelini belirleme hakkına sahiptir, ancak Spotify, kim olduğumuz, ne inşa ettiğimiz ve bağımsız geliştiricileri, müzisyenleri, şarkı yazarlarını ve tüm çizgilerin yaratıcılarını desteklemek için ne yaptığımız konusunda yaptığı yanıltıcı söylemlerde, finansal motivasyonlarımızı hedef aldığından, bu iddialara yanıt verme zorunluluğu hissediyoruz."

Durumun akıbeti ise ABD hükümetinin yaptığı incelemelerden sonra belli olacak.

Kaynak : https://bgr.com/2019/10/04/apple-music-vs-spotify-antitrust-allegation/
26
9
7
1
0
Emoji İle Tepki Ver
26
9
7
1
0