Apple, Tedarikçilerini Yenilenebilir Enerji Kullanmaları Konusunda İkna Etti

25
3
2
1
0
Apple, iPhone için tedarik sağladığı 15 firmayı yenilenebilir enerji için ikna etti. Apple yüzde 74'ünü tedarikçilerin oluşturduğu karbon ayak izini bu yöntemle düşürmeyi amaçlıyor.

Apple, gezegenimizin yararına olacak çalışmalarına bir yenisini daha ekledi. 2008 yılında başlatmış oldukları enerji tasarruf sistemine hız kesmeden devam eden şirket, büyük tedarikçilerinden olan Foxconn ve TSMC’yi de dahil ederek toplamda 15 tedarikçisini yüzde 100 oranında temiz enerji kullanarak üretimlerine devam etmeleri konusunda ikna etmeyi başardı. Böylece toplamda 44 tedarikçi firma, yüzde 100 temiz enerji kullanacak. 

Apple’ın Çevre, Politika ve Sosyal Girişimler Başkan Yardımcısı Lisa Jackson yaptığı açıklamada, söz konusu fabrikaların taahhüdü kabul ettiklerini ve yenilenebilir enerji kaynaklarını kullanmak konusunda kararlı olduklarını belirtti. Taahhüde uymayan fabrikalar ile ortaklığın geleceklerinin nasıl olacağı hakkında yorum yapmayan Jackson, tedarikçi fabrikaların peşinde olduklarını belirtmekle yetindi.

2014 yılında yaşanan bir olayda, Apple hissedarlarından birisinin, önemli olanın şirket değerinin yükselmesi olduğunu belirtmesinin ardından CEO Tim Cook'un tepkisiyle karşılaştığı biliniyordu. Teknoloji devi, iklim değişikliğinin ticari anlamda risk oluşturduğunu düşünüyor. 

Apple'ın çevre temizliği hakkındaki hassasiyeti biliniyor. Detaylara geçmeden önce 'karbon ayak izi'nin ne olduğunu açıklayalım. Karbon ayak izi, insanların çevreye verdiği zararın sera gazı açısından ölçümüdür. 2017 yılında 27,5 milyon metrik ton karbon ayak izine sahip olan Apple'ın, bu değerin yüzde yüzde 74'ünün tedarikçiler tarafından oluşturulduğu biliniyor. 2008 yılından bugüne kadar gelinen noktada ise, Apple ürünleri yüzde 68 daha az enerji harcayarak çalışıyor.

Apple'ın 2020 yılındaki hedefi ise 4 gigawatt temiz enerji üretmek üzerineydi. Yapılan çalışmalar sonucunda tedarikçiler, 3 gigawatt kadar temiz enerji üretmeyi taahhüt etmiş oldular. Tedarikçiler temiz enerji konusunda yardımcı olacağını belirten Apple, sadece bununla da yetinmedi. Amerika Birleşik Devletleri'nin iklim anlaşmasından çekilmesiyle birlikte, yeşillendirme için ayrılan bütçeyi artıran Apple, bu önemli konu için 2,5 milyar dolar bütçe ayırmış oldu. Ayrıca Apple, geçtiğimiz yıldan itibaren mağazaları da buna dahil olmak üzere yüzde 100 oranında yenilenebilir enerji kullanıyor. Gerekli olan enerjinin çoğunu kendisi üreten şirket, bu sayede karbondioksit salınımını yüzde 54 azaltmış durumda.

Kaynak : https://www.theverge.com/2019/4/11/18305840/apple-foxconn-tsmc-renewable-energy-supply-chain-environment-clean-green
25
3
2
1
0
Emoji İle Tepki Ver
25
3
2
1
0