Araçlardaki Kör Noktayı Tarihe Gömecek Teknolojiyi 14 Yaşındaki Bir Çocuk Geliştirdi

96
18
7
6
5
Amerika Birleşik Devletleri’nin (ABD) Pensilvanya eyaletinde yaşayan 14 yaşındaki Alaina Gassler, otomobillerin kör noktaları nedeniyle görünmeyen bölgelerin, projektörler yardımıyla görünmesini sağlayan bir teknoloji geliştirdi.

Raporlara göre ABD’deki karayollarında her yıl 840.000’den fazla trafik kazası meydana geliyor. Bu kazalara neden olan şeylerden birisi de, araç yapısının bir parçası olan A sütunun neden olduğu kör noktalar. Tavanın kaportaya bağlandığı ve ön camı tuttuğu yer olan bu bölüm, sürücülerin görüş alanının düşmesine sebep oluyor.

Onlarca yıldan bu yana pek çok teknolojik gelişmeye sahne olan otomotiv sektörü, araçlardaki kör noktalara karşı hala mükemmel seviyede bir çözüm üretebilmiş değil; ancak henüz ehliyeti olmayan 14 yaşındaki bir kız çocuğunun geliştirdiği bir teknoloji sayesinde bu durum değişebilir. 

Amerika Birleşik Devletleri’nin (ABD) Pensilvanya eyaletinde yaşayan sekizinci sınıf öğrencisi Alaina Gassler, bir arabanın A sütunlarının kör noktaya düşen yeri görüntüleyebileceği bir teknoloji geliştirdi.

projektör teknolojisi

Bilim ve Toplum Derneği tarafından düzenlenen Broadcom MASTERS adındaki bilim ve mühendislik yarışmasının bir parçası olarak projektör tabanlı teknolojiyi tasarlayan Gassler, devrim niteliğindeki icadı sayesinde 25.000 dolarlık büyük ödüle layık görüldü. 

14 yaşındaki mucitin geliştirdiği teknoloji hayata geçtiği takdirde böyle görünecek

Her ne kadar son yıllarda piyasaya sürülen araçlarda kör nokta uyarı sistemi olsa da, aracın iki yanındaki sütunlar sürücünün geniş bir görüş açısına sahip olmasını engelliyor. Gassler, bu sütunların aracın yapısal bütünlüğünün bir parçası olduğu ve kaza durumunda koruma sağladıkları için, onlardan kurtulmanın şu an için mümkün olmadığını; ancak geliştirdiği projektör teknolojisiyle “görünmez” yapılabileceklerini belirtiyor.

Gassler, kendi şirketini kurmak yerine fikrini satmayı umuyor. “Tesla her zaman arabalarında geleceği arıyor ve projemin ilgi duyacağı bir şey olacağını düşünüyorum” diyen 14 yaşındaki mucit, teknolojisini korumak için ABD Patent ve Ticari Marka Ofisi'ne başvuruda bulunmaya hazırlanıyor. 

Kaynak : https://www.caranddriver.com/news/a29689063/car-eliminate-blind-spot/
96
18
7
6
5
Emoji İle Tepki Ver
96
18
7
6
5