Araştırmacılar, Aralıklı Oruç Diyetinin Kilo Vermeye Yardımcı Olduğunu Keşfetti

43
9
3
3
2
Son dönemde sık sık gündeme gelen aralıklı oruç kavramı büyük ilgi çekiyor. Bu kavrama, gün içinde belli bir süre yemek yememekten uzun süre aç kalmaya kadar uzun bir süreç eşlik ediyor.

Kilo verme konusunda insanların kullandığı pek çok yöntem var. Bunlardan biri de aralıklı oruç yöntemi. Genel olarak bu yöntem, yemek yeme sürelerini sınırlamaya dayanıyor. Bu süreler günde 14 saatten bir haftaya kadar değişiklik gösteriyor. 

Yöntemi gündelik hayatımıza uygun hâle getirmemiz gerekiyorsa 'gün içinde 10 saatlik bir aralık dışında yemek yememek' gibi yeni bir yaklaşım uygulayabiliriz. Pek çok kişi bu yöntemin işe yaradığını söylüyor. Cell Metobolism dergisinde yer alan bir makaleye göre bu yaklaşım, insanlara gerçekten de faydalı olabiliyor. 

Aralıklı oruç diyeti, kilo vermeyi sağlıyor:

aralıklı oruç

Araştırmacılar, bu yöntemi uygulamakta olan yüksek kilolu bir grup katılımcıyı 3 ay boyunca takip ettiler. Araştırmacılardan biri olan Kaliforniya Üniversitesi San Diego Tıp Okulu’ndan Dr. Pam Taub, “Tipik olarak insanlar genelde sabah 8 ile akşam 6 arasında yemek yerler” diyor. 

Oruç periyodunda katılımcılara bol bol su içmeleri ve sıvı takviyesini ihmal etmemeleri tavsiye edildi. Her gün katılımcıların yemek yemeye başladıkları ve bıraktıkları saatler ve uyku süreleri bir akıllı telefon uygulamasına kaydedildi. 

Doktor Taub, yaptığı açıklamada katılımcıların kilolarında %3, karın içi bölgedeki yağlarında da %4 düşüş gözlendiğini söyledi. Ayrıca katılımcılara yemeklerinin içeriğini değiştirmeleri için bir yönlendirme yapılmadığı da açıklandı. Yine de katılımcılar, ortalamada %8,6 daha az kalori almaya başladılar. Araştırmacılar, bu durumun kısıtlı yemek yeme süresinden kaynaklandığını düşünüyorlar. 

diyet

Araştırmacılar, kilo kaybına ek olarak katılımcıların kolesterol seviyelerinin daha iyi hâle geldiğini ve kan basınçlarının da düştüğünü söylediler. Katılımcıların bir kısmı da uyku kalitelerinin arttığını ya da daha enerjik olduklarını belirttiler.

Araştırmanın yazarlarından olan Salk Enstitüsü Biyoloji Çalışmaları’ndan Profesör Satchidananda Panda, bu kadar küçük bir değişikliğin bu kadar etkili olmasından dolayı çok şaşırdıklarını belitti. İki araştırmacının bu gelişmelerin sebeplerine dair bazı varsayımları bulunuyor. 

Temel olarak vücudumuz, uzun süre yemek yemediğinde enerji üretmek için vücudumuzun ikinci enerji kaynağı olan yağlara yöneliyor. Vücudumuzda bulunan yağlar parçalanmaya başladığında da kişiler kilo kaybediyor. 

Araştırma daha da genişletilecek:

aralıklı oruç

Aralıklı oruç hakkında pek çok cevaplanmamış soru bulunuyor. Bunlardan ilki, yemek yeme aralığının nasıl olması gerektiği. Uzmanlara göre 12 saatlik aralıkta yemek yemek bile olumlu etki ediyor. Ayrıca araştırmanın küçük bir grupla yapılmış olması da dikkat çekiyor. Araştırmada 19 kişi yer aldı. Bu kişiler hâlihazırda Tip 2 diyabet riski taşıyan, kan şekeri ve kolesterol seviyesi yüksek kişilerden seçildi. Ulusal Sağlık Enstitüleri tarafından desteklenen araştırma, şimdi normal metabolizmaya sahip kişilerle tekrarlanacak. 

Doktor Taub, araştırmayla aralıklı oruç konusunda bazı ön bulgular elde ettiklerini söylüyor. Bu bulguları değerlendiren araştırmacı, “Bedeninize sürekli kalori verirseniz hücrelerinizi sürekli çalıştırırsınız” diyor. Bir süre yemek yememek, hücrelerin dinlenmesini ve yenilenebilmesini sağlıyor.

Kaynak : https://www.npr.org/sections/thesalt/2019/12/08/785142534/eat-for-10-hours-fast-for-14-this-daily-habit-prompts-weight-loss-study-finds
43
9
3
3
2
Emoji İle Tepki Ver
43
9
3
3
2