Araştırmacılar, Tuzu Sudan Ayırmanın Yeni Bir Yolunu Buldu

44
5
2
2
0
Araştırmacılar tarafından keşfedilen yeni bir yöntem, olası içilebilir su kıtlıklarına karşı umut veriyor.

Dünyanın durumu pek de parlak değil. Küresel ısınma ve iklim değişikliği devam ediyor, atmosferdeki sera etkisine sahip gazların miktarı artıyor ve sanayi kolları her geçen gün daha fazla tuzlu suyu dünyaya salıyor.

Temiz ve kullanılabilir su miktarındaki azalmanın ileride su savaşları çıkmasına sebep olabileceği belirtiliyor ve bu savaşlar başladığında su, altın kadar değerli hale gelecek. Bu yüzden de bilim insanları, tuzlu suları arındırmanın ve çevreyi korumanın yollarını arıyorlar. Columbia Üniversitesi’nden bilim insanları, su sıkıntısını aşmanın bir yolunu bulduklarına inanıyorlar.

İşleme TSSE (Temperature Swing Solvent Extraction) adı veriliyor. Bu işlem sayesinde aşırı tuzlu sıvılardaki tuz ayrıştırılıyor. Endüstri atıklarında deniz suyundan yedi kat fazla tuz bulunuyor. Özellikle petrol ve gaz sanayiinde bol miktarda yüksek tuz oranına sahip su çıkıyor. Bu suların yeraltı sularını içilemez hale getirme riski bulunuyor.

Profesör Ngai Yin Yip’in önderliğindeki ekip, deneyde solvent ile aşırı tuzlu su örneğini karıştırdı. İki sıvı, kabın içinde ayrı ayrı katmanlansa da kabı ısıtıp solventi ayıran araştırmacılar, ayrı kaptaki solventi tekrar ısıttıklarında temiz su katmanı elde etti.

Süreçteki kimyasal işlemler oldukça karmaşık olsa da sonuçları oldukça başarılı. Ekip, sudaki tuzun &98.4’ünü ayırmayı ve altın standart olarak kabul edilen oranı yakalamayı başardı. Bu işlem, benzer başarılara sahip diğer süreçler gibi yüksek sıcaklık ya da yüksek basınç gerektirmiyor. İşlem için 70 derece sıcaklık yeterli oluyor.

TSSE’nin önemli bir teknoloji olacağını söyleyen Yip, bu işlemi “efektif, verimli, ölçeklendirilebilir ve sürdürülebilir” olarak tanımlıyor.

Araştırmanın tamamı Environmental Science & Technology Letters dergisinde yayımlandı. Deneyi kendi gözleriniz ile görmek isterseniz aşağıda yer alan videoyu izleyebilirsiniz.

Kaynak : https://www.cnet.com/news/scientists-discover-game-changing-way-to-remove-salt-from-water/
44
5
2
2
0
Emoji İle Tepki Ver
44
5
2
2
0