Son yıllarda insanların spor salonlarına ve fiziksel aktivitelere yönelik artan bir ilgisi var. Bu ilgi, gündelik hayatın stresinden uzaklaşmak ve mutlu olma isteğinden kaynaklanıyor olabilir. En azından, Oxford ve Yale Üniversitesi’nin araştırması bu olasılığı güçlendiriyor.
Oxford ve Yale Üniversiteleri araştırmacıları, 1.2 milyon Amerikalıya ait 5 yıllık verileri inceleyerek yaptıkları çalışmalarda fiziksel fitliğin kazanılan paradan daha çok mutluluk verdiğini ortaya çıkardı. Düzenli egzersiz yapan insanlar yılda 35 gün depresif hissederken, aktivitelerde bulunmayan kişiler için bu rakam yılda 53 güne çıkıyor.
Araştırma için, Hastalık Kontrol ve Engelleme Davranışsal Risk Gözetim Sistemi’nin 2011 ile 2015 yılları arasında topladığı veriler kullanıldı. Araştırmalara göre aktif kişiler, bütün gün oturanlara kıyasla daha mutlular. Egzersizin çeşitli faydaları olduğu, genel olarak ölüm riskini azalttığı, kardiyovasküler hastalık, obezite, kalp krizi ve kanser riskini azalttığı biliniyor.
Egzersiz ayrıca stresle başa çıkmada da insanlara yardımcı oluyor. Genel olarak, fizik kondisyon olarak iyi hissettiğinizde bu durum bakış açınıza ve psikolojinize de yansıyor.
Depresyonun şu anda ‘küresel engel yükünün ana sebebi’ olduğunu belirten araştırmacılar, spor salonunda yapılanların dışında 75 aktiviteyi daha listeye dahil ettiler. Bu aktiviteler arasında mini golf ve bahçe işleri gibi çalışmalar var. Araştırmada yoga ve tai chi gibi zihinsel-fiziksel aktiviteler bir arada ele alındı.
Öte yandan araştırmanın sonucu “Ne kadar egzersiz yaparsanız o kadar mutlu olursunuz” da değil. Haftada 3 ila 5 gün arası, 30 dakika ile 1 saat arası sürede spor yapan ve en mutlu insan tanımına giren bu kişiler, spor süresi uzadıkça mutsuz hale geliyorlar. Bu durumun sebebi olarak fiziksel yorgunluğun duygusal olarak da insanlara etki etmesi ve aşırı spora odaklanan kişilerin de obsesif-kompulsif davranış bozukluğu göstermesi olarak ifade ediliyor.
Zihinsel olarak en az yoran sporlar ise takım sporları ve bisiklet olarak ortaya çıktı. Araştırmacılar, konuyla ilgili daha fazla çalışma yapılması gerektiğini söyleseler de egzersizin paradan daha çok mutluluk getirdiğini söylüyorlar.
Yani para akışındansa damarlarımızdaki kanın akışı bizi daha mutlu ediyor. Para yardımcı oluyor tamam ama hareket etmek mutluluğun şartı. Depresyonun son yıllarda en çok görüldüğü grup masabaşı çalışan ve gayet iyi maaşlar alan kesim olarak göze çarpıyor.