Araştırmalara Göre F ve V Seslerinin Geçmişi Yalnızca Birkaç Bin Yıllık

21
2
1
1
0
Yapılan yeni bir araştırmaya göre F ve V seslerinin geçmişi sadece birkaç bin yıl öncesine kadar gidiyor.

Dünya üzerinde konuşulan 7000’den fazla farklı dil bulunuyor. Bu dillerin hepsinin kendine has okunuşları, harfleri ve kavramları olsa da kullanılan ses kalıplarının her zaman aynı olduğu düşünülüyordu. Bazı araştrmacılar ise durumun farklı olduğunu söylüyor.

Science dergisinde yayımlanan araştırmaya göre, v ve f gibi harfler daha sonra ortaya çıkmışlar ve geçmişleri diğer harflerden çok daha kısa. Bu durumun sebebi ise avcı toplayıcılıktan tarıma geçiş olarak gösteriliyor. Araştırma ayrıca kullanılan seslerin zaman içinde değiştiğini ve nasıl konuştuğumuzun da farklılıklar gösterdiğini savunuyor.

Tarım ürünlerinin tüketilmeye başlamasıyla birlikte beslenme şeklimizde yaşanan değişiklikler, kemikleri ve kabukları kemiren atalarımızın yaşadığı diş sorunlarını azalttı. Bu yüzden de zaman içerisinde kırılan ve düzleşen dişlerin yerini bugünkü ağız yapımıza benzer bir yapı aldı.

Bundan 2500 yıl önce büyük atılım yaşayan tarım ve hayvancılık ile birlikte bu ürünler her yerde görülmeye ve herkese yetmeye başladı. Haliyle de diş yapısındaki değişim hızlandı ve çocukluk aşamasından sonra kaybolan sesler kalıcı hale gelmeye başladı. Zürih Üniversitesi’nden dil araştırmacısı Damian Blasi, diş diziliminin konuşmaya olan etkisini araştırdı.

Blasi’nin araştırması, Charles Hockett’in 1985’teki araştırmasına dayanıyor. Dilin üst dişlerin altına dokunduğu harfler, özellikle de F ve V harfleri bu çalışmada da öne çıkıyor. Bu harfler, bazı dillerde çok yoğun olarak kullanılırken bazı dillere pek yerleşememiş durumda. Bu toplumların geçmişi incelendiğinde ise tarım arazilerine erişim ile harflerin kullanımı arasında ilişki ortaya çıkıyor.

Blasi ve ekibi, farklı dönem insanlarına ait yüzlerin ve diş yapıların 3 boyutlu modellerini kullanarak yaptıkları çalışmada dişlerinin dış kısmındaki sert tabakası zarar görmeyen canlıların, F ve V seslerini çıkarmada daha başarılı olduğunu ve bu harfleri %29 daha kolay kullanabildiğini ortaya koyuyor.

1672 dil üzerinde yapılan incelemelerden toplanan veriler ve analiz sonuçları da araştırmanın doğruluğunu destekliyor. Özellikle Avustralya gibi hala avcı toplayıcı kavimlerin yaşadığı bölgelerdeki 343 dilden sadece ikisinde F sesi bulunuyor.

Blasi’nin açıklaması oldukça ilginç ve kültür ile evrim arasında dikkat çekici bir bağlantı kuruyor.

Kaynak : http://blogs.discovermagazine.com/d-brief/2019/03/14/f-v-labiodentals-hunter-gatherers-soft-food-pronunciation/#.XKNNeNIzbMw
21
2
1
1
0
Emoji İle Tepki Ver
21
2
1
1
0