Araştırmalara Göre İlk Hayvan Türü Etçildi

15
8
1
0
0
Yeni bir araştırmada, geçmişteki canlıların beslenme şekli incelendi. Bilim insanları ilginç bir sonuca vardı: İlk hayvanlar muhtemelen etoburdu.

Bundan 800 milyon yıl önce yaşamış olan canlıların beslenme şekillerini inceleyen araştırmacılar, o dönemle ilgili oldukça ilginç bilgilere ulaştı. Bu bilgilerden ilki, o dönemde Dünya üzerinde yaşayan etçil canlı sayısının beklenenden çok daha fazla olması oldu. 

Arizona Üniversitesi’nden evrimsel biyolog John Wiens ve ekibi, 1000’den fazla soyu tükenmemiş tür üzerinde inceleme yaptı. Bu türler arasında ördeklerden insanlara, böceklerden omurgasızlara pek çok tür yer aldı. Daha sonra da bu türlerin beslenme alışkanlıkları üzerine olan bilgiler incelenmeye başlandı. Böylece araştırmacılar, türlerin atalarının ne yediğine dair devasa bir ağaç oluşturmayı başardı. 

İlk hayvanların etçil olduğu ortaya çıktı

köpek et yiyor

Araştırmalara göre ilk hayvan türü etçildi. Öte yandan bu etçillik, günümüzdekine kıyasla oldukça farklı. İlk hayvan örneği muhtemelen tek hücreliler ile besleniyordu. 

Bu ilk gizemli canlının ne olduğu konusunda bilim insanları arasında görüş ayrılığı var. Bir grup bilim adamı, bu çok hücreli hayvanın muhtemelen ilkel bir sünger çeşidi olduğunu savunurken bir diğer grup ise su damlasına benzer şekle sahip bir tek hücreliden üreyen bir canlının diğer tek hücrelileri yiyen ilk hayvan olduğunu savunuyor. Bu nedenle araştırmacıların elde ettiği bu sonuç, bazı bilim insanları tarafından proaktif olarak değerlendiriliyor.

Uzmanlara göre hayvanların evrimi daha kompleks hale gelince ilk olarak otçul yaşam gelişti. Ayrı ayrı birkaç farklı şekilde gelişen bu bitkilerle beslenme huyu bazı türlerde yapışıp kaldı. 

Evrimsel olarak etobur yaşamak daha kolay

leopar etçil hayvan

Bugün yaşayan canlılarda Wiens ve arkadaşları, canlıların %63’ünün etçil, %32’sinin otçul ve %3’ünün de omnivor yani hem et hem ot yiyen canlılar olduğunu belirledi. Bitkilerin ne kadar çok olduğunu göz önüne alan Wiens, niye bütün türlerin hazır her yerde bulunan bitkilerle beslenmediğini soruyor.

Bu durumun sebebi ise bitkilerle beslenmenin zor olması. Çoğu canlı, bitkilerin hücre duvarlarını yıkacak ve selülozu sindirecek vücut yapısına sahip değil. Omnivor canlıların en net örneği olan insanlar bile bu konuda sorun yaşıyor. İnekler gibi bölmeli mideler ve pek çok bakterinin bulunduğu uzun bağırsak floraları oluşturmak hiç de kolay değil. 

Bazı canlıların ise yalnızca bitki yiyerek yaşayabilecekleri ve çoğalabilecekleri şekilde çoğaldıkları ve bu türlerin daha fazla yaşama alanı bulup daha farklı cinslere ayrıldığı göze çarptı. İnsanların yalnızca bitki yiyen bir türünün evrimleşmesi ise yakın zamanda mümkün görünmüyor.

Kaynak : https://www.sciencemag.org/news/2019/08/world-s-first-animal-was-probably-carnivore
15
8
1
0
0
Emoji İle Tepki Ver
15
8
1
0
0