Arkadaşlık Uygulamaları ile Arkadaş Aramak Doğru mu? İlişki Uzmanları Bu Konuda Ne Diyor?

12
5
5
4
0
Günümüzde yeni bir ilişkiye başlamak ya da yeni insanlarla tanışmak eskilere nazaran biraz daha kolay. Peki, bu durumun bu kadar kolay olmasında büyük rol oynayan arkadaşlık uygulamaları gerçekten doğru yer mi?

Günümüzde yeni insanlarla tanışmak ve yeni ilişkilere başlamak için o kadar çok farklı yol ve yöntem var ki bunlar saymakla bitmez. Fakat sosyal medya ve akıllı telefonların yaygınlaşması ile birlikte yeni insanlarla tanışma ve arkadaş olma konusu büyük oranda bu platforma kaydı diyebiliriz. Peki, gerçekten tanışma uygulamalarını kullanarak insanları tanıma yoluna gitmek ne kadar doğru? Bu konuda uzmanlar ne diyor? Şimdi sizlere bununla ilgili iddialı çalışmalarda bulunan Claudia Duran isimli bir ilişki uzmanının anlattıklarını ve yaptığı testleri aktaracağız.

Claudia Duran, hepimizin iyi bir şey olarak bildiği “Yardımsever” kelimesini, tanışma platformlarındaki iyi görünen kötü niyetli adamlar için “Akbaba kültürü” olarak tanımlıyor. Yani bu uygulama üzerindeki yardımsever insanlar aslında av arayan akbabalar gibi birer kötü niyetli kişiler olabilir. Claudia Duran, Miami merkezli bir çöpçatanlık sitesi olan “Elite Connections” adlı platforma altı aylık üyelik için tam 15.000 dolar harcayarak katıldı ve çeşitli deneylerde bulundu.

Duran’a göre bu tür uygulamalara katılanlar genellikle “Denizdeki bolluk” mottosuyla hareket ediyor ve buralarda çok fazla insan bulunması nedeniyle doğru kişiye rastlama ihtimali çok düşük.

Ayrıca ilişki uzmanına göre tek bir kaydırma hareketiyle insanları beğenmek ve yeni ilişkilere başlamak oldukça büyük bir problem. Platform üzerinden yaptığı görüşmeler sonucu insanların bu tür uygulamalara gittikçe daha bağımlı hale geldiğini ve herkesin birer egoist olmaya başladığını söyleyen Duran, orada gerçek birileriyle buluşmanın ve dürüst bir şekilde muhabbet etmenin hemen hemen imkansız olduğundan bahsediyor.

Tabi bu konularda fikir beyan eden tek uzman Claudia Duran değil. Zira bu mevzular üzerine çeşitli kitaplar yazan ve Northwestern Üniversitesi'nde psikolog olan Eli Finkel, bu uygulamalar ile arkadaş çevrenizi kolaylıkla genişletebileceğinizi ve oralarda doğru kişiyi bulmak için dikkatli davranmanız halinde bu balığı bol denizden doğru ilişkilerle ayrılabileceğinizi söylüyor.  

Hatta Finkel’a göre Tinder gibi uygulamalar üzerinden çok fazla kişiye denk gelmeniz, daha doğru tercihler yapabilmeniz açısından sizler için bir fırsat olabilir. Konu hakkında konuşan ve daha önceleri Tinder’da çalışan Jess Carbio ise sosyal hayatla iletişimi kesip bu gibi uygulamalarda fazla vakit harcamanın zararlı olduğunu, kişilerin bu platformlarda saatlerce vakit geçirmesinin çok yanlış olduğunu savundu.

Carbino’ya göre günde yalnızca 30 dakikayı bu tür yazılımlara harcamak ve kalan zamanda normal hayata adapte olmak daha önemli. Duran’ın beyan ettiği fikirler ise aslında onun arkadaşlık uygulamalarını aykırı bulduğunu açıklamıyor. Zira ona göre bu tür platformlarda vakit geçirilebilirsiniz ancak uzun vadeli ilişkiler elde etmeniz pek mümkün değil. Ancak maksadınız eğlenmekse ve yeni maceralar aramaksa o zaman bu tür uygulamaları kullanmak ve çevrenizi genişletmek bir problem yaratmayacaktır.

Kaynak : https://www.businessinsider.com/dating-apps-not-helping-you-find-relationship-2018-7?utm_source=feedly&utm_medium=referral
12
5
5
4
0
Emoji İle Tepki Ver
12
5
5
4
0