Arkeologlar, Sadece Taştan Yapılmış 5.500 Yıllık Gizemli Bir Mezar Keşfettiler

22
3
1
0
0
İrlanda’da yürütülen arkeolojik kazılar sırasında, günümüzden 5.500 yıl önce yapılan bir “megalitik” mezar keşfedildi. Tuhaf yapıda kullanılan dev kayaların üzerinde çeşitli işlemeler bulunuyor.

Dublin Üniversite Koleji ve özel bir tarım şirketinin desteği ile İrlanda’da yürütülen kazı çalışmaları, 1 yılın ardından oldukça ilgi çekici bir sonuç verdi. Bu keşif, antik dönemde yaşayan insanların kayaları şekillendirerek, sonra onların üzerine işlemeler yapıp desenler çizerek oluşturdukları yapıları andırıyordu. Megalitik yapılarda kullanılan kayaları bir arada tutmak için herhangi bir ek malzeme kullanılmıyor. 

Bulunan kalıntı, ilk tespitlere göre bir mezar olarak sınıflandırıldı. Neolitik çağa tarihlenen kalıntı, 6 farklı kayadan yapılmış durumda. Söz konusu merkez mezarın çevresinde iki de küçük mezar keşfedildi. Uzmanlara göre keşfi yapan arkeologlar, ömürleri boyunca uğraşmak zorunda kalacakları bir iş başardılar.

Bugün İrlanda olarak bildiğimiz coğrafyada yaşamış ilk çiftçi topluluklardan kaldığı düşünülen yapı, dönemin kültürüne ışık tutacak. Bazı uzmanlara göre yapılan keşif İrlanda ve çevresindeki Avrupa ülkeleri için son 50 yılın en büyük keşfi. 

Mezarın bulunduğu bölge, bugün Brúna Bóinne olarak biliniyor. İrlanda’nın doğu sahiline yaklaşık 40 kilometre uzaklıkta olan bu yer, binlerce yıl öncesine ışık tutacak, daha keşfedilmemiş pek çok şeye ev sahipliği yapıyor olabilir. Megalitik taşlarla yapılan mezarların Avrupa kıtasının farklı noktalarında da bulunması, söz konusu yeni keşfin önemini arttırıyor. 

Kaynak : http://www.iflscience.com/editors-blog/5500-year-old-megalithic-tomb-discovered-in-ireland-heralded-as-the-find-of-a-lifetime/
22
3
1
0
0
Emoji İle Tepki Ver
22
3
1
0
0