Gizemli Akciğer Hastalığı Sonucunda Elektronik Sigaralara Yasak Geliyor

41
26
8
7
3
Zararsız diye birçok insanın standart sigaraya tercih ettiği fakat normal sigaradan çok daha hızlı öldürdüğü anlaşılan elektronik sigara konusunda ABD adım atmaya karar verdi. ABD'nin Gıda ve İlaç Dairesi (FDA), yakın zamanda aromalı elektronik sigaraları yasaklayacak.

İlk çıktığı zaman zararsız sigara diye pazarlanan fakat şu ana kadar çok kısa sürede 450'den fazla vakaya neden olup en az 6 ölümün sebebi hâline gelen elektronik sigara, hiç de masum değil. ABD Gıda ve İlaç Dairesi (FDA) de bu bağlamda elektronik sigarayı yasaklamak için adımlar atıyor. 

Duyuru, bugün Sağlık ve İnsan Hizmetleri (Health and Human Services) Sekreteri Alex Azar tarafından yapıldı. Yapılan açıklamada bu cihazların yeni nesil nikotin bağımlılığının önünü açtığı belirtildi.

Elektronik sigaralar, yasal olarak pazarlanmıyor:

elektronik sigara

HHS'ye göre FDA, şu anda tütün aromalı olmayan ve izinsiz satılan elektronik sigaraları hedefleyen bir politika hazırlama aşamasında. 8 Ağustos'ta ise bu ürünleri satan şirketlerin, önümüzdeki iki yıl içerisinde FDA'ya tütün ürünü satma başvurularını yapmalarını gerektiren bir kural yürürlüğe girmişti.

HHS, şu anda piyasada bulunan elektronik sigara sistemlerinin yasal olarak pazarlanmadığını, bunun devlet tarafından düzenlenmesi gerektiğini belirtti. FDA, gelecek haftalarda açıklanması beklenen yeni politikalarıyla birlikte pazarlama öncesi izni olmayan aromalı elektronik sigara ürünlerine bir çeşit düzenleme getirecek. FDA'dan Ned Sharpless, konuya ilişkin şu açıklamalarda bulundu:

"Hazırlanmasının ardından bu uyumluluk politikası, FDA'nın gençler arasında yaygınlaşan elektronik sigara kullanımına karşı kullanabileceği güçlü bir araç hâline gelecek. Özellikle çocuklara son derece çekici gelen aromalı elektronik sigara ürünlerine karşı hızlı bir şekilde harekete geçmemiz gerekiyor. Dahası, çocuklar arasında tütün aromalı ürünlere karşı bir eğilim görmemiz durumunda ek önlemler de alabiliriz."

FDA, geç kaldığı gerekçesiyle eleştiriliyor:

elektronik sigara

ABD, geçtiğimiz aylarda elektronik sigaraları odak noktası hâline getirdi ancak FDA, yavaş hareket etmesi sebebiyle birçok eleştirinin odak noktası oldu. FDA'nın düzenlemeye yönelik aldığı önlemlerin az olması, kişilerin eleştirilerindeki birinci noktalardan oldu.

Ağustos ayının başından bu yana elektronik sigara kullanıcıları arasında yaygın görülen isimsiz bir akciğer hastalığı gündeme geldi. Son derece ciddi sonuçları olan bu hastalığın sebebi, şu an için kesin olarak açıklanmadı. Resmi bir açıklama yapılmamasına karşın elektronik sigara kullanıcıları arasında görülen hastalığın sebebinin de elektronik sigaralar olduğu düşünülüyor.

Kaynak : https://www.slashgear.com/fda-moves-to-ban-flavored-e-cigarettes-heres-what-we-know-11591375/
41
26
8
7
3
Emoji İle Tepki Ver
41
26
8
7
3