Arslantepe Höyüğü'nde 5.700 Yıl Öncesine Ait Çocuk İskeleti Bulundu

32
11
4
4
2
Ülkemizdeki en büyük höyüklerden bir tanesi olan Malatya’daki Arslantepe Höyüğü’nde gerçekleştirilen kazılarda bir çocuk iskeleti bulundu. 5.700 yıl öncesine ait olduğu düşünülen iskeletin 7 yaşında bir çocuk olduğu tahmin ediliyor.

Malatya’nın Battalgazi ilçesinde yer alan ve 2014 yılında UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi’ne alınan Arslantepe Höyüğü’nde Roma La Sapienza Üniversitesi tarafından gerçekleştirilen kazı çalışmalarında 5.700 yıllık olduğu tahmin edilen bir çocuk iskeleti bulundu. Türkiye’nin en büyük höyüklerinden bir tanesi olan 30 metre yüksekliğe sahip Arslantepe Höyüğü'nün, milattan önce 5000 yıllarından milattan sonra 11. yüzyıla kadar yerleşim yeri olarak kullanıldığı biliniyor.

Roma La Sapienza Üniversitesi’nden Prof. Dr. Marcelle Frangipane’nin başkanlığında gerçekleştirilen kazıda, bir çocuk iskeleti tespit edildi. Alınan örneklerin incelenmesi sonrasında iskeletin, 7 yaşlarında bir çocuğa ait olduğu tespit edildi.

İskelet, bundan 5.700 yıl öncesine ait:

Arslantepe Höyüğü Çocuk İskeleti

Höyüğün batı kısmındaki kazılarda ortaya çıkarılan iskeletin, evin tabanında olduğunu ifade eden Prof. Dr. Frangipane, o dönemlerde çocukların eve gömüldüğünü ifade ederken bulunan çocuk iskeletinin 5.600 ile 5.700 yıllık olduğunu söyledi. Frangipane, bunun oldukça önemli bir bulgu olduğunu söylerken iskelet üzerinde yapılacak analizler sonucunda daha detaylı bilgilere ulaşacaklarını belirtti.

Prof. Dr. Frangipane, yapılacak analizler sonrasında iskeletin ait olduğu çocuğun cinsiyetini, genetik yapısını, yaşını ve hayatını nasıl kaybettiğini öğrenebileceklerinin yanı sıra o dönemde nasıl beslenildiğiyle ilgili detayları da öğrenebileceklerini söyledi.

Kaynak : https://www.ntv.com.tr/turkiye/arslantepede-5700-yillik-cocuk-iskeleti-bulundu,0b97Zlxa-0ypaURdlnrXaA
32
11
4
4
2
Emoji İle Tepki Ver
32
11
4
4
2