Asfalt Deliklerini Gelecekte Drone Mühendisler Tamir Edecek

11
5
3
2
0
Yollardaki asfalt sorunları, zamanında müdahale edilmediği takdirde büyüyor ve zarar da artıyor. Ama ileride, tamir görevi bütünüyle otomatize bir hale gelebilir.

Kimse delik deşik bir yolda araba kullanmayı arzu etmez. Yollardaki delik ve çukurlar arabanızı da sizi de sarsar. Üstelik, süspansiyon sisteminizin ömrünü azaltır ve tamir masraflarını artırır. Genelde belediye ve karayolları ekipleri her yoldaki her soruna zamanında tepki veremiyorlar, zira onlardan sınırlı miktarda var. Ya asfalt üzerindeki delik ve çukurları 3 boyutlu yazıcı teknolojisi ile kendi kendine tamir eden bir otonom araç olsaydı, ne kadar işe yarardı değil mi?

Bu konsepti önceden hayal eden bir grup İngiliz araştırmacı, hayallerini gerçeğe dönüştürme adına bir de çalışma gerçekleştirmiş. Ürettikleri uçan drone teknolojisi yolları sürekli imaj tanıma ile tarayacak, problem gördüğünde kendiliğinden devreye girecek ve barındırdığı özel 3D yazıcı cihazı ile asfalt parçasını dolduracak. Bu fikir birden çok üniversitenin birlikte yürüttükleri ‘Kendini Tamir Eden Şehirler’ (Self-Reparing Cities) adlı akıllı şehirler insiyatifinin bir parçası. Burada maksat, 2050'de yol çalışması gibi zorlu ve efor gerektiren işleri, bütünüyle otonom araç ve robotlara bırakabilmek.

Birleşik Krallık’daki Leeds Üniversitesi’nden proje lideri Phil Purnell, konuyu kısaca şöyle özetlemiş: “Altyapılardaki müdahalelere bakacak olursanız, esasında gram ve milimetre çapında başlayan problemlerin göz ardı edilip, daha sonra ton ve metre cinsinden çözümler gerektiren hale dönüştüğünü görebilirsiniz. İster yol, ister boru, ister köprü tamiri olsun, bu durum fark etmiyor.”

Purnell, asfalt üzerinde meydana gelen deliklerin başta bozuk para büyüklüğünde olduğunu ve hava durumu ile sürekli araç trafiği yüzünden zamanla genişlediğini anımsatıyor. Şayet bu türden delik ve bozulmalar en başta tespit edilip kalıcı biçimde düzeltilirse, boyutları büyüyüp dev operasyonlar gerektirmeden zamanında çözülebilirler.

Bunun için de Londra Koleji tarafından geliştirilen bir 3D asfalt yazıcısı, Leeds Üniversitesi tarafından geliştirilen taşıyıcı uçan drone aracına takılmış. Araç yoldaki bozuklukları 1 milimetre hassasiyet ile tespit edip gerekli tamiri anında gerçekleştirebiliyor.

Kaynak : https://www.xtrlarge.com/2018/06/26/asfalt-delik-drone-muhendis-tamir/
11
5
3
2
0
Emoji İle Tepki Ver
11
5
3
2
0