Asırlardır Kimsenin Dilini Çözemediği Hindistan’daki Tarihi Yazıt

32
4
4
3
1
İnsanlık tarihinin bir parçası olup da günümüze kadar ulaşan tarihi kalıntılar arasında, nadir de olsa hala gizemini çözemediğimiz şeyler var. Hindistan’ın Çennai kentinde yer alan bir tarihi el yazmaları kütüphanesindeki bu yazıt da onlardan birisi.

Asya tarihi, bilimsel açıdan aydınlatılmayı bekleyen pek çok gizemle doludur. Özellikle Hindistan yarımadasında yer alan bu gizemlerden birisi, BBC Türkçe’nin de dikkatini çekince gündem yarattı. Hindistan’ın güneyinde yer alan Çennai kentindeki Doğu Medeniyetleri El Yazıtları Kütüphanesi, 70 binden fazla eserle dünyanın en zengin yazıt merkezlerinden birisi. 

Bu merkezde bulunan bir yazıt ise yüzlerce yıldır kafaları kurcalıyor. Bilim insanların, amatör araştırmacılar, kurum ve kuruluşlar bu yazıt üzerindeki dili hala tespit edemediler. Kütüphane sorumlularından Çandra Moran, “Bu yazı dili kayıtlarımızda yok. Bir Palmiye yaprağına yazılmış, 1869 yılında bir koleksiyona dahil edilmiş” diyor.

Kütüphanede yer alan yazıtların yaklaşık 50 bin tanesi Sanskritçe, 16 bin tanesi ise Tamilce. Bu iki dilinde artık konuşulmadıklarını bilmekte fayda var. Ülkenin ilk genel topografı ve bir askeri olan Albay Colin McKenzie’nin koleksiyonu, kütüphanenin en büyük kaynağı. İlk olarak 1783 yılında Hindistan’a gittiği söylenen McKenzie, ülkenin hemen hemen her köşesindeki adamlarını görevlendirerek bu eserleri toplatmış. 

1821 yılında vefat eden McKenzie’nin koleksiyonu, İngiliz Doğu Hindistan şirketi tarafından satın alınıyor.  Üç parçaya ayrılan koleksiyonun bir kısmı, henüz dili çözülemeyen söz konusu yazıtla birlikte Çennai kentindeki kütüphaneye götürülüyor. Bilim insanları, dünyanın dört bir yanından nu merkeze gelip çalışmalar yapıyorlar.

Dili çözülemeyen el yazmasına geri dönecek olursak, araştırmacılara göre 16. yüzyıl Hindistanına gitmemiz gerekiyor. O dönemde bölgede bulunan Vijayanagara İmparatorluğu’nu 20 yıllığına yöneten Krishnadevaraya isimli bir imparator var. Bu imparator aynı zamanda bir savaşçı olarak kayıtlara geçiyor. İşte bu 20 yıllık dönem içerisinde bölgede konuşulan ve yazılan bir dille söz konusu yazıt işleniyor.

Toplamda 4 sayfadan oluşan yazıt kütüphanede sergilenmeye devam ediyor.

Kaynak : https://www.bbc.com/turkce/haberler-dunya-44737072
32
4
4
3
1
Emoji İle Tepki Ver
32
4
4
3
1