Astronotlar Saha Görevlerinde Neden Beyaz Giyer?

29
9
6
2
1
Uzay görevleri esnasında astronotların ve kozmonotların neden beyaz rengi tercih ettiğini 3 farklı neden çatısı altında sizler için açıklıyoruz.

Ay’a ilk ayak basıldığı günden bu yana uzaya dair teknolojik gelişmeler, inanılmaz boyutlarda adımlar atsa da o günlerden bugüne değişmeyen tek bir faktör yerini hala koruyor. Saha görevinde bulunan astronotların ve kozmonotların kıyafetleri onlarca yılın ardından hala aynı renkte. Bu yazımızda sizlere uzay görevleri esnasında beyaz rengin neden tercih edilen en temel faktör olduğunu kısaca açıklamaya çalışacağız.

İlk olarak en temel sebeplerden biri tahmin edeceğiniz üzere astronotların daha kolay fark edilmesine dayalı. Astronotların görev esnasında, gerek çıplak gözle gerek uydu taramalarında daha fark edilir olabilmesi için beyaz renk hayati bir önem taşıyor.

Diğer bir faktör ise uzayın değişken ısı koşulları diyebiliriz. Uzayın yüksek ısı ve düşük ısıya dayalı şartlarında beyaz renk ile üretilmiş ve bir dizi özelleştirme barındıran astronot giysileri olağan dışı, yüksek ya da düşük ısının dağıtılmasında önemli bir rol oynuyor.

Üçüncü bir neden olarak, tıpkı ısı faktöründe olduğu gibi saha görevi esnasında güneşten gelebilecek zararlı ve yoğun ışınların, beyaz rengin yansıtıcı özelliği ile minimum seviyeye çekilmesi hedef alınıyor.

Kaynak : http://www.hurriyet.com.tr/teknoloji/astronotlar-neden-hep-beyaz-giyer-40888915
29
9
6
2
1
Emoji İle Tepki Ver
29
9
6
2
1