Ateş Yakan, Yemek Yapan ve Söyleneni Anlayan Bu Maymun Evrimin İşareti Olabilir Mi?

Maymunlar yapabildikleri pek çok şey ile insana benzemekte. Ancak bu maymun çıtayı epey yukarı çekmiş.

İnsanların en fazla tartıştığı konulardan biri de ''evrim'' olayının gerçekten varolup olmadığı konusudur. Bu konuda hala ciddi fikir ayrılıkları yaşadığımızdan konu ile alakalı kendi görüşümü belirtmeyeceğim ancak; bilim insanları hayvanların taş çağına girdiğini söylemekte.

Peki bu ne demek oluyor? Hayvanlar, içinde bulundukları evrimsel süreçte yavaş yavaş ilerliyorlar. Taş çağı da onların hangi evrede olduğunu belirten bir ifade. İşte bu konuda hala tartışmalar sürmekte. Fakat 'Kanzi' adındaki bir maymun, bilim adamlarının savunduğu şeyleri epey güçlendirmekte.

Şempanzelerin kuzeni olarak adlandırılan bonobo türünün üyesi olan Kanzi, bilim adamlarının odak noktası olmuş durumda. Zira Kanzi'nin yapabildikleri, hayvanların gelişimi ve evrimi konusunda pek çok soru işaretini giderebilir.

Bilim adamları, Kanzi'ye küçüklüğünde pek çok film izletmiş. Bu filmlerden yola çıkarak Kanzi ateş yakmayı, bu ateşi kontrol etmeyi, kullanmayı ve söndürmeyi öğrenmiş. Bunları öğrenen ve hafızasına kazıyan Kanzi, doğada yalnız başına kaldığında ise bildiklerine kullanarak ateşte kendi yemeğini pişirmeyi başarmış.

3 bine yakın İngilizce kelimeyi anlayabilen ve semboller yardımı ile iletişim kuran Kanzi, hayvanların bilinci ve öğrenme süreçleri hakkında bilim adamlarına pek çok fikir vermekte.  Şimdiden yapabildikleriyle gelecekte hayvanların ne seviyelere çıkabileceği konusunda bizleri aydınlatan Kanzi'nin torunları, belki günün birinde şu goygoyu da bitirir; ''insanlar maymundan geldiyse, şimdiki maymunlar neden insan olmuyor?''.

Emoji İle Tepki Ver
1
1
0
0
0