Audi, Hava Yastıkları Sorunlu 150 Bine Yakın Aracı Geri Çağırıyor

7
4
1
1
1
Audi, hava yastıklarında tespit ettiği bir sorun yüzünden 144.000 aracını geri çağırdı. Temel nedeni hala bilinmese de şirket, sorunu gidermek için yazılım güncellemesi yapıyor.

Birçok otomobilde hava yastıklarının gereksiz yere açılmasını önlemek için yolcu tespit sistemi bulunduruyor. Böylece herhangi bir kaza durumunda sistem, koltukta birisi yoksa orada bulunan hava yastıklarını devre dışı bırakıyor ancak bu sistemde bir yanlışlık çıkması durumunda, tıpkı bazı Audi marka araçlarda olduğu gibi büyük sorunlar ortaya çıkabilir.

Audi, 144.000 aracını bu sorundan dolayı geri çağırdı. Geri çağrılan araç modellerinin arasında 2017 ve 2018 model Audi A4/S4 modelleri ve 2018 A5/S5 modelleri bulunuyor ancak geri çağrılan araçlar, yalnızca üretim tarihi 31 Temmuz 2019'dan öncesini gösterenler.

Audi 144.000 Aracı Geri Çağırdı

Sorun, yolcu hava yastığına bağlı yolcu tespit sisteminden kaynaklanıyor. Sistemin "kendini tanılama işlevi” oldukça hassas olarak ayarlanmış durumda. Öyle ki sisteme bağlı kablonun koruması en ufak bir oksitlenme yaşarsa sistem arızalanıyor. Dolayısıyla hava yastıkları devre dışı kalıyor.

Audi'nin açıklamasına göre sorunlu araçlarda "hava yastığı kapalı" ışığı ve hava yastığı uyarı ışığı, herhangi bir arıza durumunda yanıyor olacak. Yine de bu kusur, bir çarpma durumunda yaralanma riskinin artmasına neden olabilir.

Audi, 2017 yılının ortalarında yolcu algılama sistemi değişimleri konusunda daha fazla sayıda saha raporu aldığında konuyla ilgili çalışmalar başlatmıştı. Dev üretici, tedarikçisiyle ortaklaşa çalışarak verileri araştırdı ve sorunun nerede olduğunu buldu ancak şirket, hâlâ neden bu sorunun geliştiğini ve neden bazı araçların bu soruna daha yatkın olduğunu açıklayamıyor. Bunun üzerine çalışmalarını yürüten şirket, araçlarını olası hatalara karşı geri çağırmaya başladı.

Sorunun kaynağı bilinmese de sorunu gidermek için ufak ve basit bir çözüm yolu var; o da geri çağırılan araçların yazılımlarını güncellemek. Böylece kendini tanılama işlevinin hassaslığı düşürülecek ve sistem, oksitlenmelere tepki vermeyecek ancak üretim kısmında sorun hâlâ düzeltilebilmiş değil. Dolayısıyla araç sahiplerine geri çağırma bildirimi, Eylül ortasına kadar gelebilir.

Kaynak : https://www.cnet.com/roadshow/news/audi-recall-a4-a5-s4-s5-passenger-airbag-detection-problems/
7
4
1
1
1
Emoji İle Tepki Ver
7
4
1
1
1