Avrasya Tüneli'nin Açılacağı Tarih Belli Oldu!

0
0
0
0
0
İstanbul Boğazı'nın altından geçerek iki kıta arasında denizin altından yolculuk yapma imkânı sağlayacak olan Avrasya Tüneli, 20 Aralık'ta hizmete açılıyor.

Asya ve Avrupa kıtalarını karayoluyla birbirine bağlayacak olan Avrasya Tüneli projesi, Kazlıçeşme-Göztepe arasında hizmet verecek. Yapım süreci neredeyse tamamlanma noktasına gelmiş bulunan Avrasya Tüneli’nin 20 Aralık 2016 tarihinde hizmete açılması planlanıyor.

Bulunduğu güzergâhtaki trafiği iyileştirmeyi amaçlayan tünelin 5.4 km’lik kısmı deniz tabanının altından geçiyor ve tünelin toplam uzunluğu 14.6 km. Boğazın altından yapılan bu geçişin inşasında, bu projeye özel olarak yapılan tünel kazma makinesi TBM kullanılmış. Günlük ortalama 8-10 metre ilerleme hızına sahip olan bu makine, boğazın Asya yakasından başladığı ve yerin 25 metre altında sürdürdüğü yolculuğu, 22 Ağustos 2016 Avrupa yakasına ulaşarak tamamlamış oldu.

Otomobil ya da minibüs gibi hafif taşıtların geçişine izin verilecek şekilde tasarlanan ve yapılan Avrasya Tüneli’ni, ağır taşıt sınıfına giren kamyonların yanı sıra, motosikletler ve yayalar da kullanamayacaklar. Yaklaşık 1.25 milyar dolara mâl olan proje sayesinde, söz konusu güzergâh Kazlıçeşme-Göztepe arasındaki yolculuk süresinin 100 dakikadan 15 dakikaya ineceği belirtiliyor. Yapılan son açıklama ya göre tünelin geçiş ücreti ise, otomobiller için 4 dolar + KDV, minibüsler içinse 6 dolar + KDV şeklinde olacak.

13.7 metre çapındaki genişliğiyle, dünyanın en geniş 6. tüneli olma özelliğini taşıyan Avrasya Tüneli, güvenlik açısından, internet, telefon ve kapalı devre TV sistemi gibi önlemlerle de donatılmış olacak. Geçiş sırasında cep telefonlarının şebeke sorunu yaşamayacağı tünelde ayrı deprem ya da tsunami gibi doğal afetler için de önlemler alınmış. Zira tünel, yetkililerin bildirdiğine göre, Richter ölçeğine göre 9 şiddetindeki bir depreme karşı dayanıklı olacak şekilde inşa edilmiş.

Her ne kadar dolar üzerinden hesaplanan geçiş fiyatıyla kafa karıştırsa da, umarız Avrasya Tüneli yapılan bunca yatırımın ardından, gerçekten İstanbul’un o meşhur tabirle “bitmek bilmeyen” trafik çilesine biraz olsun ilaç olur.

0
0
0
0
0
Emoji İle Tepki Ver
0
0
0
0
0