Avrasya Tüneli’ndeki Mobil Haberleşmeyi Bir Türk Mühendis Sağladı!

1
0
0
0
0
Avrasya Tüneli’ndeki Mobil Haberleşmeyi Bir Türk Mühendis Sağladı!
Yerin 106 metre altında olan Avrasya Tüneli’nde mobil haberleşmeyi, Turkcell mühendislerinden Mehmet Yalkın’ın geliştirdiği ‘hareketli anten’ projesi sağladı.

Artık Avrasya Tüneli’nin açılışına sayılı günler kaldı. Fiziksel olarak neredeyse hazır hale gelen tüneldeki mobil haberleşme sorunu ise bir Türk mühendis tarafından çözüldü. Turkcell bünyesinde çalışan mühendislerden Mehmet Yalkın, geliştirdiği ‘hareketli anten’ teknolojisi ile tünelin hem içinden hem de dışından mobil haberleşmenin yapılabilmesini sağladı.

Yalkın’ın bu buluşunun gelecekte daha büyük projeler için de bir ilham kaynağı taşıdığını söyleyen Turkcell Şebeke Teknolojileri Grup Başkanı Gediz Sezgin, şu açıklamayı yaptı: “Yalkın yer altında kapsamayı sağlamak için 130 metre uzunluğundaki tünel kazma makinesinin üzerine hareketli anteni monte etti. Bir buçuk yıl boyunca günde 8-10 metre hızla tünel kazarak ilerleyen makinenin üzerindeki bu ‘hareketli anten’ fiber optik kablo üzerinden yeryüzündeki haberleşme ünitesine bağlanarak, personelin deniz tabanının altında bile Turkcell şebekesine erişim sağlamasını garanti altına aldı. 

Daha önce bir örneği olmayan ‘hareketli anten’ yöntemi ile kazı mesafesi ilerledikçe Turkcell şebeke servis kalitesinin aynı seviyede kalması sağlandı. Tünel kazma makinesi tünelden çıkarıldığında ise kapsamayı tünelin çeşitli noktalarına yerleştirdiğimiz sabit antenlerle gerçekleştirdik.

1
0
0
0
0
Emoji İle Tepki Ver
1
0
0
0
0