Avrupa Birliği, Dünyanın İlk Ebola Aşısını Onayladı

37
2
1
0
0
Avrupa Birliği, Ebola virüsünün tedavisinde kullanılan ve üretimi Merck tarafından gerçekleştirilen Ebola aşısını onayladı. Ervebo adı verilen bu aşı, alınan onayın ardından dünyanın ilk onaylı Ebola aşısı olmayı başardı.

Bilindiği üzere Ebola; yüksek ateş, baş ağrısı, iştahsızlık, kusma, eklem ve kas ağrısı ve halsizlik belirtileri ile başlayan, nihayetinde kişilerin hayati fonksiyonlarını tehlikeye atan oldukça ciddi bir hastalık. Yıllardan beridir içinde yaşadığımız modern çağda her ne kadar Ebola tehlikesinin olmadığını düşünsek de 2014 yılında Batı Afrika merkez olmak üzere yayılan virüs, tüm dünyayı tehdit etmişti.

Şimdiye dek bazı tedavilerle üstesinden gelinebilen bu hastalığa dair onaylı bir aşı bulunmuyordu. Nihayet 20 yıldan uzun süren araştırmaların neticesinde dünyanın artık ‘onaylı’ bir Ebola aşısı olduğunu söylemek mümkün. Merck tarafından geliştirilen ve Ervebo adı verilen bu aşı, Avrupa İlaç Ajansı tarafından pazarlama izni almayı başardı ve Avrupa Birliği tarafından onaylandı.

Dünya Sağlık Örgütü, bu aşıyı ön yeterlilik testlerine alacak:

Ebola aşısı

Avrupa İlaç Ajansı’nın yaklaşık bir ay önce ilacın lisanslanmasına dair tavsiyelerinden sonra onaylanan ilaç, Ebola ile mücadele kapsamında kullanılacak. AB’nin onayından sonra Dünya Sağlık Örgütü (WHO), bu olayı küresel sağlık için önemli bir an ve bu ölümcül hastalığa karşı savaşta muhtemel bir oyun değiştirici olarak nitelendirdi.

Dünyanın herhangi bir yerinde ilk kez lisanslanmış ve onay görmüş Ebola aşısı olan Ervebo, bir sonraki adımda WHO tarafından ön yeterlilik testlerine tabi tutulacak. Bu noktada yapılan ön yeterlilik testleri ise WHO’nun aşının kalitesinden, güvenliğinden ve etkinliğinden memnun olduğu anlamına geliyor.

Ervebo, şimdiye dek 250 binden fazla kişiye uygulandı:

Ebola virüsü

AB tarafından kabul gören bu aşı, şu anda Demokratik Kongo Cumhuriyeti’nin doğu kısımlarında devam etmekte olan Ebola salgınları için deney aşamasında aktif olarak kullanılıyor. Aynı zamanda aşının şimdiye dek Demokratik Kongo Cumhuriyeti’nin Ituri ve Kuzey Kivu bölgelerinde 250 binden fazla insanı korumak için kullanıldığı da belirtiliyor.

İlacın üreticisinde konumda olan Merck, üretimleri şu an şirketin Almanya'daki Burgwedel tesislerinde devam eden aşının kapsamlı üretiminin, 2020 yılının üçüncü çeyreğinde başlayacağını belirtiyor.  

Kaynak : https://www.statnews.com/2019/11/11/ebola-vaccine-approved-in-europe-in-landmark-moment-in-fight-against-a-deadly-disease/
37
2
1
0
0
Emoji İle Tepki Ver
37
2
1
0
0