Avrupa Komisyonu, Haksız Fiyatlandırma Sebebiyle Qualcomm’a Yüklü Ceza Kesti

17
9
6
0
0
Avrupa Komisyonu, ABD merkezli dev çip üreticisi Qualcomm’a maliyetin altında fiyatlandırma ile satış yaparak rekabet kurallarını ihlal ettiği gerekçesiyle 242 milyon euro para cezası verdi.

Avrupa Komisyonu 2015 yılında Qualcomm’a karşı açtığı rekabet soruşturmasının sonuçlandırıldığını duyurdu. Qualcomm’un 2009-2011 yılları arasında Huawei ve ZTE’ye yaptığı 3G çip satışlarının maliyet altı fiyatlandırma ile yaparak pazar hakimiyetini kötü kullandığı sonucuna vardı. Bu olay, Qualcomm’un en büyük rakibi Icera’nın 2015 yılında çip üretimini sonlandırmasına yol açmıştı.

Avrupa Komisyonu Üyesi Margrethe Vestager, Qualcomm’un son para cezasına ilişkin olarak şunları söyledi:

"Qualcomm'un stratejik davranışı, bu pazardaki rekabeti ve inovasyonu önledi. Benzer şekilde büyük talebe ve potansiyele sahip sektörde tüketiciler için mevcut olan yenilikçi teknolojilerin seçimini sınırlandırdı. Bu, Avrupa Birliği “Teşebbüslere Yönelik Rekabet Kuralları” (Anti-Tröst) uyarınca yasadışı olduğu için bugün Qualcomm’a 242 milyon euro para cezası verdik."

Verilen ceza Qualcomm’un geçen yılki cirosunun yalnızca %1,27’sini oluşturuyor.

Aslında bu ceza Qualcomm’un ilk cezası değil. Geçen yılın başlarında Avrupa Birliği Komisyonu, Qualcomm’un Apple’a iPhone ve iPad cihazlarında kendi çiplerinin kullanılması için ödeme yaparak 2011-2016 yıllarında pazar konumunu kötüye kullandığı gerekçesiyle 997 milyon euro ceza vermişti.

Avrupa Komisyonu, şirkete gelecekte benzer davranışlardan kaçınmasını söyledi.

Kaynak : https://www.neowin.net/news/european-commission-fines-qualcomm-242-million-for-anti-competitive-practices
17
9
6
0
0
Emoji İle Tepki Ver
17
9
6
0
0