Avrupa Merkez Bankası: Avrupa, Facebook'un Güvenilmez Kripto Para Vaatlerine Kanmamalı

7
7
2
1
1
Avrupa Merkez Bankası Kurul Üyesi Yves Mersch, Facebook'un yeni kripto para biriminin Avrupa'daki para politikaları üzerinde ciddi bir etkiye sahip olabileceğinden söz etti. Rezervlerindeki euro miktarıyla birlikte Avrupa Merkez Bankası'nın para politikalarını engelleyebilecek bir güce gelme potansiyeli bulunan Facebook'un ciddi bir tehdit halinde olduğu belirtildi.

Facebook'un çıkartmaya çalıştığı kripto parası Libra, Avrupa Merkez Bankası'nın para politikalarını belirleme gücünü alabilir. Bu nedenle harekete geçen Avrupa Merkez Bankası Kurul Üyesi Yves Mersch, pazartesi günü bir açıklamada bulundu.

Dört adet resmi para biriminden destek alan ve bu senenin başlarında seneye piyasaya sürüleceği belirtilen Facebook'un dijital para birimi Libra, dünyanın etrafında bulunan milyarlarca insan için kullanılabilir hale gelecekti. Bu durumun tehlikeli olduğunu belirten Mersch, konuya ilişkin şu ifadeleri kullandı:

"Libra'nın kabul görme oranı ve kendi rezervlerindeki euro ile birlikte Facebook, Avrupa Merkez Bankası'nın Euro üzerindeki kontrolünü ele geçirebilir, para politikalarına zarar verebilir ve bir para biriminin ulusal rolünü tehlikeye atabilir."

Facebook

Normal para birimlerinde olduğu gibi Libra'nın  da son derece merkezileşmiş ve son derece endişe verici bir oluşum olacağı belirtiliyor. Libra'nın bu şekilde bir para birimi olacağından şüphelenenler, Libra'nın nihai makamlar tarafından desteklenmediğini ve halkın güvenini kazanmamış olan hissedarlar tarafından desteklendiğini ifade etti.

Facebook Libra

Mersch, yaptığı açıklamanın devamında "Libra'nın 2020 yılının ilk yarısında ortaya çıkması bekleniyor ve bu parayı çıkartacak olanlar, kendi sosyal medya platformlarında bizim kişisel verilerimizi depolama şekillerinden dolayı ABD'li ve AB'li yasa yapıcılara kendilerini açıklamak zorunda kalmıştı" ifadelerini kullandı.

Tüm bu zorluklar göz önünde bulundurulduğu zaman Avrupalı yetkililerin Libra karşısında hukuki bir süreç başlatmaları ve tüm bu riskleri azaltmak için küresel bir iş birliği içerisinde bulunmaları gerekiyor. Mersch, konuya dair son açıklamasında şu ifadelerde bulundu:

"Tüm samimiyetimle Avrupalı insanların, uzun süredir kullandığımız güvenli ödeme yöntemlerini ve kanallarını Facebook'un güvenilmez vaatlerine karşı tercih edeceğini umuyorum."

Kaynak : https://www.reuters.com/article/us-ecb-policy-libra/europe-should-ignore-treacherous-promises-of-facebooks-libra-currency-ecbs-mersch-idUSKCN1VN0H0?feedType=RSS&feedName=technologyNews
7
7
2
1
1
Emoji İle Tepki Ver
7
7
2
1
1