Avrupa'nın En Pahalı Ülkeleri Açıklandı! Türkiye Bu Listenin Neresinde?

94
80
31
17
15
Ulusal para biriminin döviz kuruna göre alım gücünü değerlendiren fiyat düzeyi endeksi raporu yayınlandı. Raporun yayınlanması ile birlikte Avrupa'nın en pahalı ve en ucuz ülkeleri de belli olmuş oldu.

Eurostat, Avrupa Birliği’ne üye 28 ülkenin, Avrupa Serbest Ticaret Birliği’ne (EFTA) üye 3 ülkenin(İsviçre, İzlanda ve Norveç), Avrupa Birliği’ne aday 5 ülkenin(Türkiye, Makedonya, Karadağ, Sırbistan ve Arnavutluk) ve potansiyel aday 1 ülkenin(Bosna Hersek) dahil edildiği ülkelerin mal ve hizmetlerine ilişkin fiyat düzeyi endeksi raporunu yayınladı.

Rapor, ülkelerin ulusal para birimlerinin, döviz kuru karşısındaki alım gücünü gösteriyor. Raporda ortalama 100 olarak kabul ediliyor. 100’ün üzerinde değere sahip olan ülkeler pahalı, altında olan ülkeler ise ucuz olarak tanımlanıyor. Ucuz olarak tanımlanan ülkelerin ulusal para birimleri, döviz karşısında daha az değere sahip oluyor.

Rapora göre Avrupa’nın en pahalı ülkesi, ortalamanın %166 üzerinde pahalılığa sahip olan İzlanda. 28 Avrupa Birliği ülkesine baktığımızda ise en pahalı ülkenin %142 ile Danimarka olduğunu görüyoruz. Türkiye’nin de içinde bulunduğu Avrupa Birliği’ne aday ülkeler arasında ise en pahalı ülke %55 pahalılığa sahip olan Karadağ. Türkiye, %53 ile Karadağ’ın ardından ikinci sırada yer alıyor.

Tablonun geneline baktığımızda Avrupa Serbest Ticaret Birliği’ne üye ülkelerin ulusal para birimlerinin, diğer Avrupa ülkelerinin ulusal para birimlerine göre çok daha değerli olduğu göze çarpıyor. Bununla birlikte Avrupa Birliği’ne üye Kuzey ülkelerinin fiyat düzeyi endeksi, diğer Avrupa Birliği ülkelerine göre gözle görülür seviyede yukarıda.

Türkiye’nin fiyat düzeyi endeksinde Avrupa ortalamasının üzerinde yer aldığı tek alan %105 ile kişisel ulaşım araçları endeksi oldu. Giyim alanında ise 54 fiyat düzeyi endeksine sahip olan Türkiye, bu alanda Avrupa’da son sırada yer aldı. Eurostat’ın yayınladığı fiyat düzeyi endeksi raporun tamamına buradan ulaşabilirsiniz.

94
80
31
17
15
Emoji İle Tepki Ver
94
80
31
17
15