Ay'a Yolculuğu Daha Ucuz Hale Getiren Uzay Asansörü: Spaceline

33
12
1
1
1
Ay'a yolculuk ya da herhangi bir yolculuk, en başta roketlerin masrafları yüzünden çok pahalıya patlıyor. İşte bu harcanan parayı azaltmak isteyen araştırmacılar, uzay asansörüne benzeyen ilginç bir fikir sundular.

Uzay araştırmaları fazlasıyla parayı, zamanı ve bilim insanlarının gayretini alan ve muhtemelen asla bitmeyecek olan bir konu. Araştırmalarda harcanan paranın en büyük sorumlularından biri ise roket üretimi ve roket yakıtları. Dolayısıyla harcanan paranın bir kısmını korumak için roketlerin yerine alternatif bir yol arayan araştırmacılar, çoğunlukla çizgi filmlerde gördüğümüz asansör çözümüne benzer bir çözüm ile karşımıza çıktılar.

Kolombiya Üniversitesi ve Cambridge Üniversitesi’nin beraber sunduğu konseptin ismi ‘Spaceline’. Bu konseptin arkasındaki fikir ise oldukça basit: Ay yüzeyine bir kablo bağlamak ve uzay boşluğunda Dünya’ya doğru sarkıtmak.

uzay asansörü

Ay’a gidecek astronotlar ya da araçlar, yerçekimi ve atmosferik basınç gibi etkilerden kurtulduktan sonra uzay aracını kabloya tutturmak zorunda. Fikri sunan araştırmacılar böyle bir sistemin, insan ve malzeme taşıma işlemini derin uzayda taşımaktan daha kolay bir hale getireceğini söylüyorlar.

Araştırmacıların Ağustos ayında yayımladığı belge, Dünya’ya bağlanmış bir kablo fikrini de ortaya atıyor. Ancak bu fikir es geçilmiş çünkü Dünya’daki yerçekimi kuvvetinin kabloya zarar verebileceği düşünülmüş. Kablonun zarar göremeyeceği en uygun yer ise uzay boşluğu olarak belirtilmiş.

Araştırmacılar, ortaya attığı konseptte yer alan Spaceline sisteminin günümüzde bulunan ham maddelerin kullanımıyla üretilebileceğini öne sürüyorlar. Ancak araştırmacıların sistemlerinde kullanmak istediği öncelikli madde karbon nanotüpler olarak verilmiş.

Kaynak : https://beebom.com/space-elevator-moon/
33
12
1
1
1
Emoji İle Tepki Ver
33
12
1
1
1