Ay'da Su Bulunduğu Yönündeki Fikirleri Destekleyen Yepyeni Bir Kanıt Bulundu!

35
7
3
1
1
Afrika'daki bir çölde bulunan ve Ay'dan geldiği tespit edilen bir göktaşında, Ay'da bol miktarda su olabileceğini işaret eden izlere rastlandı.

Tohoku Üniversitesi'nden araştırmacıların incelediği göktaşında, moganit adlı bir mineralin bulunduğu tespit edildi. Bu mineral, oluşmak için suya ihtiyaç duyuyor, dolayısıyla Ay'da suyun varlığına dair kanıtlara bir yenisi daha eklenmiş oluyor.

Bilim insanları bu keşif neticesinde ilk defa Ay'dan gelen bir göktaşında bu minerale rastlandığını duyurdu.

Uzun zaman boyunca Ay'da hiç su olmadığı düşünülüyordu. Yüzey kısmı için bu doğru olsa da, Ay'ın yüzeyinin alt kısmında bol miktarda buz formunda su olabileceğine dair veriler elde edilmeye başlandı. Bu zamana kadar elde edilen verilere bu göktaşlarının da eklenmesi, Ay'da su bulunma ihtimalini iyice artırmış durumda. Fakat bu suların nerede bulunduğuna dairse bir fikrimiz yok.

Bazı araştırmalara göre Ay'da su birikintileri, kutuplara doğru toplanmış durumda. Diğer araştırmalara göreyse gezegenin dört bir tarafına daha düzenli bir şekilde yayılmış durumdalar.

Peki bu mineral göktaşları gezegenimize düştükten sonra oluşmuş olabilir mi? Uzmanlara göre cevap "hayır". Çünkü durum bundan ibaret olsaydı, incelenen tüm örneklerde bu minerale rastlanması gerekirdi. Ancak incelenen göktaşlarından sadece bir tanesinde bu minerale rastlandı; bu da mineralin dünya dışında oluştuğunu gösteriyor.

Sonuç olarak, araştırmacılarının açıklamalarına göre, ilk defa Ay'dan gelen göktaşlarında buz varlığına dair bir kanıt elde edilmiş oldu. Her ne kadar moganit mineralinde, suyun buharlaşması neticesinde oluştuğu için çok az miktarda su bulunsa da, genel olarak Ay yüzeyinin altında çok daha fazla miktarda su bulunması olası. Çünkü yüzey, alt tabakaları Güneş ışınlarından koruyor ve suyun buharlaşıp kaçmasını önlüyor.

Göktaşı örnekleri üzerindeki araştırmalar hala devam etmekte, bakalım bu minerale daha fazla rastlamayı başarabilecek miyiz...

Kaynak : https://www.sciencealert.com/lunar-meteorite-evidence-water-moon-mineral-moganite
35
7
3
1
1
Emoji İle Tepki Ver
35
7
3
1
1